Izložba originalnih strip tabli jednog od najboljih savremenih strip crtača Fransoa Buka otvorena je sinoć u galeriji Francuskog kulturnog centra, u sklopu promocije još jednog izdanja francuskih majstora na srpskom. Ovog puta, reč je o albumima „Kainovo oko“ i „Zmijska pravda“, iz serijala „Izbacivač“, koji je Buk radio u saradnji sa Alehandrom Žodorovskim, objavljenim u beogradskoj kući System Comics/Dagda.

Izložba originalnih strip tabli jednog od najboljih savremenih strip crtača Fransoa Buka otvorena je sinoć u galeriji Francuskog kulturnog centra, u sklopu promocije još jednog izdanja francuskih majstora na srpskom. Ovog puta, reč je o albumima „Kainovo oko“ i „Zmijska pravda“, iz serijala „Izbacivač“, koji je Buk radio u saradnji sa Alehandrom Žodorovskim, objavljenim u beogradskoj kući System Comics/Dagda. U Bukovoj pratnji u Beograd je stigao i urednik izdavačke kuće Les Humanoďdes Associés, Bruno Lesinj, koji se ovih dana sreo sa mnogim mladim strip autorima iz Srbije. Izložbu u FKC upotpunjuju probrane table srpskih autora koji objavljuju za čuvene Humanoide – Zorana Janjetova, Dražena Kovačevića, Ivice Stefanovića i Zorana Penevskog.
Juče je u Francuskom kulturnom centru priređen i mini sajam ovdašnjih strip izdavača, među kojima su i pomenuti System Comics, Dagda, potom i Beli put, Marketprint, Udruženje ljubitelja naučne fantastike „Lazar Komarčić“ i drugi – dok danas od 10 sati Fransoa Buk drži crtačku radionicu. Popodne će biti priređena projekcija animiranog filma Alekse Gajića „Technotise“, i razgovor sa autorom (17 sati), dok će večeras od 20 sati fanovi biti u prilici da sretnu Fransoa Buka i Zorana Janjetova u knjižari Omen.
Dobitnik prve nagrade Međunarodnog festivala u Angulemu 1999, Fransoa Buk je crtačku karijeru počeo političkom karikaturom u poznatim francuskim listovima. Početkom novog milenijuma upušta se u vestern strip sa čuvenim Mebijusovim scenaristom i filmskim rediteljem Alehandrom Žodorovskim, sa kojim radi serijal „Izbacivač“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari