Aleksandar Zograffoto: Valentina Iaccarino

Saša Rakezić iliti Aleksandar Zograf, nedavno je bio gost na Zagreb Comic Conu, a tom prilikom za Jutarnji list ispričao interesantnu priču o tome kako je na buvljaku u Pančevu pronašao zagubljeni rad čoveka – beogradskog reditelja, koji je stripove crtao još u partizanima.

Naime, Saša Rakezić iliti Aleksandar Zograf (1963) odrastao je čitajući stripove. Taj ga je medij, kaže za hrvatski portal, kao i mnogu drugu decu opčinjavao. Strip je podsticao „lutanja njegove mašte“.

Da bi se već kao tinejdžer počeo baviti novinarstvom, uglavnom rock novinarstvom, a zatim je u svojim ranim dvadesetima počeo objavljivati kratke stripove u listu NON.

U početku strip nije video kao karijeru, već kao pokušaj traženja novih puteva za svoju kreativnost. Danas je strip, kaže, njegova profesija, i zauzima veliki deo njegovog životnog prostora.

To je povod i njegovog gostovanja na 27. CRŠ Zagreb Comic Conu koji će do danas 21. aprila biti okupljalište kako crtača, autora, pisaca i scenarista iz Hrvatske i sveta, tako i ljubitelja stripa.

„Ne sećam se koji sam strip prvi pročitao. On je zatrpan u trenu sećanja. Možda bi bilo zabavno utvrditi tako nešto pomoću hipnoze… Ali to je zasigurno bilo nešto iz Diznijeve produkcije. Također je mutno sećanje na prve stripove koje sam crtao već u predškolskom periodu, ali znam sigurno da je strip na kojem trenutno radim posvećen beogradskom reditelju Voji Nanoviću. Na buvljaku sam pronašao novogodišnju čestitku koju je on rukom nacrtao, umnožio uz pomoć foto-papira i poslao nekom prijatelju davne 1958. godine. Kozmičkom igrom je to stiglo baš do buvljaka u Pančevu. To me je podstaklo da istražim Nanovićev rad. Ispostavilo se da nije samo kreirao neke od zapamćenih filmova jugoslovenskog posleratnog perioda, već je u partizanima crtao i objavljivao stripove, o čemu se vrlo malo zna. Tako da se na mom radnom stolu trenutno nalaze nezavršene table stripa posvećene životu ovog autora“, kazao je u razgovoru za hrvatski medij Aleksandar Zograf, crtač koji je objavljivao za izdavačke kuće u SAD-u, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Portugalu, Španjolskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Japanu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari