Igor Brakus i pas Lena Kravica: "Mislim da smo oboje dosta lenji" 1Fotosi: Iz privatne arhive Igora Brakusa

Moja supruga Katarina i ja smo već imali pse, Kaća jazavičarku koja se zvala Dona, a ja epanjel bretonku Asju. Jedan pogled na fotografiju legla jazavičara-harlekina, koju nam je odgajivač poslao, bio je dovoljan da se odlučimo da kupimo ovu divnu kombinaciju naših prethodnih ljubimaca – kaže Igor Brakus, radio-voditelj, za Lenu Kravicu.

Tako se zove njihova ljubimica koja je, kako objašnjava, ime dobila po omiljenom pevaču Brakusove supruge Leniju Kravicu.

Kada je reč o tezi da ljubimci i njihovi vlasnici liče, Brakus smatra da njega i Lenu najviše povezuje lenjost.

– Mislim da smo oboje dosta lenji. Veći deo dana ležimo i dremamo. Ja zato što posle 12 sati i nemam šta pametno da radim (emisija na oneob.rs radiju nam je svakog radnog dana od 10 do 12), a Lena zato što kuce u proseku spavaju 16-18 sati dnevno ako ne rade nešto drugo. Lena obožava da jede. Ima svoju satnicu ishrane na koju je navikla i liči na scenu iz horor filma kada svakog dana oko 17:50 naglo ustane i krene da me nemo posmatra sve dok ne ustanem da joj dam da jede. Uporna je, ponekad svojeglava, ali generalno divan i pametan pas. Obožava kokice, ali ako pred nju stavite lonac pun istih, neće ih ni pipnuti dok joj neko ne da rukom. Dakle, fino je samouko vaspitana, jer je niko tome nije učio – objašnjava Brakus.

Igor Brakus i pas Lena Kravica: "Mislim da smo oboje dosta lenji" 2
Foto: Iz privatne arhive Igor Brakus

Upitan da li su možda on i supruga učili komandama ili trikovima svoju ljubimicu odgovara odrično.

– Nikada Lenu nismo učili trikovima ili komandama. Ona je pametan pas sam po sebi, pa nije neophodno da to dokazuje bilo kome – izričit je Brakus.

Kada je reč o afinitetima u ishrani, Lena je fan supe, ali zbog problema s varenjem može da je jede retko.

– Najviše voli da jede supu, naravno neslanu i nezačinjenu. Generalno ima problema sa varenjem pa joj vrlo retko dajemo da jede bilo šta sem njenih malomasnih granula, koje istina proždire kao da smo joj dali svinjsko pečenje.

Dodaje i da je Lena društvena, da obožava decu i neke njoj posebno drage ljude, dok je prema ostalim psima malo rezervisana, mada ima svoje prijatelje i najboljeg druga.

– Obožava decu, posebno Luku i Kostu, s kojima može da se igra ceo dan, bez prestanka. S ljudima je generalno jako dobra, namešta se da je maze, posebno voli kurire i dostavljače hrane, dok je sa drugim psima relativno oprezna, jer su znali da ne budu baš najbolji prema njoj, posebno druge ženke. Najbolji drug joj je Korto, maltezer mog kolege i prijatelja Smiljana Banjca, s kojim je zajedno odrasla, a sada na leto će oboje napuniti četiri godine. Realno, najviše se obraduje Maji, Smiljanovoj sestri, kada dođe povremeno da je čuva. Lenu inače vrlo retko ostavljamo samu, tako da je skoro uvek ili sa mojom suprugom ili sa mnom – objašnjava Brakus.Na pitanje gde spava njihova ljubimica, uzvraća – „naravno, s nama u krevetu“.

– Lena spava u krevetu između Katarine i mene. Zimi posluži kao kvalitetno grejno telo, naročito kada se priljubi uz lumbalni deo. Ima svoje stepenice kojima se popne u krevet. Vrlo često pričam s Lenom, a ubeđen sam da razume sve što joj kažem – konstatuje Brakus.

Kao član porodice Lena Kravica ide i na odmor sa svojim ljudima.

– Išli smo onomad svi zajedno na letovanje u Buljarice, kod Gregovića. Tamo je inače plaža pet friendly i prva dva dana Lena je sa velikim oduševljenjem ulazila u vodu i kupala se u plićaku. Trećeg dana su bili talasi. Lena je probala da uđe u vodu i talas je prešao preko nje. Posle toga se vodi više nije ni približila – priča Brakus dodajući da Lena ima jošnekestrahove. Igor Brakus i pas Lena Kravica: "Mislim da smo oboje dosta lenji" 3 Igor Brakus i pas Lena Kravica: "Mislim da smo oboje dosta lenji" 4

– Ima nekoliko jasno izraženih fobija: strah od muve, komarca ili bilo čega što leti, zatim strah od čišćenja ušiju, iako je neobično mirna kada je podvrgnuta tom postupku, i strah od ljudi koji u mraku čekaju na semaforu da pređu ulicu. Naravno, za sve ove godine koliko je član porodice lako je na Leninom ponašanju ustanoviti kada je gladna ili joj se piški ili kaki. Sterilisali smo je laparoskopski kod doktora Ivana u ordinaciji IvaVet, jer je imala problema sa teranjem i lažnim trudnoćama, tako da je sada mnogo opušteniji pas – kaže Brakus.

Dodaje da Lena mnogo voli igračke i da ih ima gomilu.

– Obožava da se igra kod kuće sama ili s nama. U stanu jedva čeka da joj bacaš nešto što ona posle donese, ali je napolju takav vid zanimacije uopšte ne interesuje. Voli da se igra i jurca sa određenim psima, a često samo stoji sa strane i posmatra druge kuce kako se igraju. Nema apsolutno nikakvu reakciju na TV ili na mobilni, čak i kad sa telefona čuje Katarinin glas.

Što se tiče izvođenja u šetnju, Lena najviše voli kada idu porodično napolje.

– Najviše volimo, moja supruga i ja, da Lenu izvodimo zajedno, a i ona to najviše voli. Naravno, ne možemo uvek da stignemo, pa ujutru kreće sa Katarinom na posao, ja je preuzmem do uveče kada ima taj kasnovečernji izlazak. Omiljena destinacija nam je 25. maj, tu se baš lepo rastrči i uživa – objašnjava Brakus.

Igor Brakus i pas Lena Kravica: "Mislim da smo oboje dosta lenji" 5

Upitan kako vidi brigu o psima ovde kod nas i da li postoji nešto što mu posebno smeta ili ga baš nervira, Brakus skreće pažnju na vlasnike pasa koji ne kupe izmet iza svojih ljubimaca, a nezadovoljan je i Komunalnom policijom koja, prema njegovom mišljenju, uhodi vlasnike pasa po mestima na kojima su navikli da šetaju ljubimce.

– U poslednje vreme primećujem da je Komunalna policija dobila naređenja da praktično progoni vlasnike pasa po mestima na kojima su navikli da šetaju ljubimce. Ako pas u parku nije na povocu, pišu astronomske kazne. Uglavnom prilaze fino vaspitanom svetu, starijim gospođama sa malim psima jer tu najlakše mogu da ispune normu koja im je verovatno zadata. Ja nemam nameru da držim svog psa na povocu dok obavlja nuždu i samo čekam da mi neko nešto kaže. U gradu i državi u kojima niko ne poštuje nijedan zakon, ja treba da mučim svog malog psa i ne pustim ga da potrči. Daleko veći problem su, po meni, neodgovorni vlasnici koji izmet svojih pasa ne kupe. E njih bi hvatao i kažnjavao drakonski jer je u pitanju bahatost, nevaspitanje i ruganje u lice svima nama koji pokupimo za našim kucama – zaključuje Igor Brakus.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari