"Odlazim u ponoć": Nakon Maskovog preuzimanja Tvitera, koriscnici prete brisanjem aplikacije 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Ilon Mask zaključio je ugovor o preuzimanju Tvitera za 44 milijarde dolara, rekao je CNN-u izvor upoznat sa situacijom, a njegov prvi potez bio je otpuštanje direktora ove društvene mreže. Korisnici Tvitera su, očekivano, burno reagovali.

Na društvenoj mreži Tviter vlada haos otkako je Ilon Mask objavio da je postao njen novi vlasnik. Mask je smenio izvršnog direktora Paraga Agrawala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i glavnog direktora za pravna pitanja i politiku Vijaya Gadde, navode američki mediji.

Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih računa na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom platformom.

Mask je na Twitteru potvrdio da je preuzimanje završeno i poručio: „Ptica je oslobođena“. Dodao je i da želi poraziti „spam botove“, učiniti javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentirati korisnicima te sprečiti da platforma postane komora za mržnju i podele.

Twitter, jasno, gori otkako je vest objavljena. Korisnici vagaju svoje opcije, a neki su sugerisali da će ostati na mreži – „za sada“.

Mnogi su predložili oprezan pristup nastavku tvitovanja.

Neki su obećali da će otići tačno u ponoć jer ne žele da podržavaju Maska u bilo kakvom smislu:

Neki su se pitali o promeni mreže:

Drugi su gledali širu sliku i šta preuzimanje znači za društvo:

A bilo je, naravno, i nagađanja o Trampovom povratku:

Želi da Twitter bude „najpoštovanija platforma za oglašavanje“

Musk je ranije rekao da želi da Twitter postane „najpoštovanija platforma za oglašavanje“, ali je poručio i da tom akvizicijom želi „pomoći čovečanstvu“.

Mask, suosnivač Twittera Jack Dorsey i drugi investitori ranije su sugerisali da žele udaljiti tu društvenu mrežu od reklama i da prihode stiču pretplatama i drugim sredstvima.

Sam Musk jednom je napisao „da mrzi oglašavanje“ .

Mask, koji se proglasio „apsolutistom slobodnog govora“, u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Tviteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trumpu koji je uklonjen s mreže u januaru prošle godine zbog straha od podsticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u vašingtonski Kapitol.

Twitter još nije potvrdio 44 milijardi dolara vredan dogovor.

Kako je Mask kupio Tviter?

Mask, istaknuti i kontroverzni korisnik Twittera, uključio se u kompaniju ranije ove godine kada je preuzeo više od devet odsto udela u njenim deonicama.

Nakon što je objavio da je postao najveći deoničar Twittera, Mask je prihvatio, a potom i odbio ponudu da sedi u upravi kompanije.

Odmah je ponudio da kupi Twitter, zapretio neprijateljskim preuzimanjem i potpisao „povoljni“ ugovor za kupovinu.

Međutim, nekoliko sedmica kasnije Mask je počeo izražavati zabrinutost zbog „rasprostranjenosti lažnih i spam računa na Twitteru“ i na kraju je pokušao raskinuti ugovor.

Twitter ga je tužio i tražio da ispoštuje ugovor, navodeći da je Mask koristio argument o lažnim profilima kako bi se izvukao iz kupovine. Dve sedmice pre nego što je trebalo krenuti suđenje, Mask je rekao da će ipak ispoštovati ugovor prema originalnim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari