istraživanje žene na filmuFoto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo istraživanje pokazalo je da je broj ženskih glavnih likova u holivudskim filmovima najmanji u poslednjih 10 godina.

Istraživanje, koje je sprovela Inicijativa za inkluziju Anenberg, pokazala je da od top 100 prošlogodišnjih filmova samo 30 ima glavni ili veoma važan ženski lik.

To se desilo uprkos fenomenu filma Barbi i to je najgori rezultat još od 2014. godine, kažu iz ove inicijative.

„Ovo je katastrofalni korak unazad za devojke i žene na filmu. u poslednjih 14 godina, pratili smo napredak industrije, pa je ovakvo nazadovanje iznenađujuće i u suprotnosti sa pričom od 2023. kao ‘godini žene'“, rekla je dr Stejsi L. Smit, vođa istraživanja.

Zanimljivo je da ovi rezultati dolaze nakon pozitivnog rekorda u 2022. godini, kada je procenat iznosio 44.

Uprkos tome što su pojedini filmovi sa glavnim ženskim likovima pomereni na 2024, a među kojima je Challengers Luke Gvadanjina, autori istraživanja ne veruju da je to razlog ovakvog rezultata.

Ovo istraživanje sprovodi se od 2007. godine

I broj filmova koji predvode žene pripadnice etničkih manjina opao je sa 18 na 14, što je i dalje bolje nego kada je ova studija prvi put obavljena, jer je on 2007. iznosio samo 1.

Samo tri filma u 2023. imala su ženu stariju od 45 godina kao glavnu ili jednu od glavnih junakinja, dok je za muškarce taj broj u toj kategoriji iznosio 32 filma.

Autori studije napomenuli su da uspeh filma Barbi uopšte ne može da bude dovoljan razlog za optimizam na ovom polju.

„Jedan film ne predstavlja napredak u industriji i ne može da nosi teret usmeravanja industrije ka inkluziji. Ovogodišnji rezultati ukazuju da je industrija puna apatije prema inkluziji i diverzitetu.“

Samo nedelju dana ranije, ista organizacija izbacila je izveštaj o tome kako se smanjio broj rediteljki sa 18 na 16 posto u odnosu na godinu pre toga.

„Više od deceniju i po, broj žena na važnim rediteljskim pozicijama nije porastao ni za 10%“, tada je rekla Smit.

Najveći hit na američkim blagajnama trenutno je Mean Girls, koji predvodi mahom ženska glumačka postava, a to nije jedini film u kome ćemo imati glavne ženske likove.

Očekuju nas i Godzilla x Kong: The New Empire, Furiosa: A Mad Max Saga, A Quiet Place: Day One i Wicked.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari