Jovan Janićijević Burduš: Imao je veliku seriju, svoju vrstu vinjaka i ponudu da glumi u "Kumu", i sve to izgubio preko noći 1Foto: Printscreen

Prošle godine smo proslavili pola veka od premijere jednog od najvećih filmova svih vremena, „Kum“. Jedna od priča koju je oduvek pratila ovaj veliki film, na ovim prostorima je da je ulogu Dona Korleonea trebalo da odigra ni manje ni više nego Jovan Janićijević Burduš.

Jovan Janićijević je popularni glumac iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, koji je polako gradio svoju karijeru kroz filmske i televizijske uloge.

Ipak, uloga Burduša u seriji „Muzikanti“ ga je toliko obeležila da je postala sastavni deo njegovog lika i imena.

Serija je bila toliko popularna da za vreme njenog emitovanja ulice su bile prazne, a Janićijevićev Burduš je bio toliki hit, da je čak dobio i svoju vrstu Vinjaka. Za Burduš Vinjak honorar koji je dobio bio je “sitroen” i to popularna “ajkula”.

Kako je u intervjuu za TV reviju iz sedamdesestih godina ispričao, u jeku velike popularnosti u Jugoslaviji, obratio mu se izvesni Dušan Protić koji se predstavljao kao uspešan producent, a na zapadu je „bio poznat“ pod imenom Deni Maršal.

On ga je pozvao u Los Anđeles, sa obećanjem da će od njega napraviti veliku svetsku zvezdu. Burduš je sa suprugom otišao u Ameriku, ali nedugo pošto je posetio nekoliko kastinga, upoznao neke svetske zvezde i pričao sa pravim holivudskim producentima, shvatio je da Maršal nije osoba na koju može da se osloni, odnosno da u celom Holivudu vlada kriza kao i u celom svetu.

Ipak, u tim kastinzima, kako je u intervjuu ispričao, obećano mu je isprva da će glumiti glavnu ulogu u filmu Kum, ali da se scenario stalno menja, jer mafija sve kontroliše i da je pretila da će minirati snimanje ako im se ne bude sve svidelo.

Takođe, Burduš je morao i da zna engleski što je bila velika prepreka za njega u tom trenutku. Shvatvši da ga Maršal vara i da je komplikovana produkcija, rešio je ceo problem po sistemu – Svuda pođi, kući dođi, i vratio se za Jugoslaviju.

Tek nakon toga, produkcija se odlučuje da film „Kum“ režira Frensis Ford Kopola, koji će izmeniti scenario i od prvenstveno mafijaške priče, napraviće sagu o Americi i američkom snu, dovesti na nesuđeno Burduševo mesto Marlona Branda, a i mnoge druge mlađe glumce koji će nakon ovog filma buknuti, poput Al Paćina.

A Burduš, tragičan lik kakav jeste, nakon neuspešne avanture u Americi, dešava mu se zaokret u životu kao iz horor filma. Sa trojicom prijatelja u automobilu, upravo onom citroenu što je dobio kao honorar, pokušavajući da izbegne kamion koji je išao iz suprotnog pravca, snažno je udario u banderu.

Zbog toga, jedan od putnika ispao je iz automobila i ostao na mestu mrtav. Kako ga ne bi tretirali “drugačije zato što je poznati glumac”, zaradio je jednogodišnju kaznu u Zabeli.

Nakon izlaska iz zatvora, nije se vratio na stare staze slave. U većim produkcijama glumio je manje uloge, a više prostora je dobio u komercijalnim i estradnim projektima. Preminuo je u Beogradu 1992. a poslednja uloga koju je odigrao bila je u filmu „Velika frka“.

Marlon Brando je za ulogu koju Burduš nikad nije dosanjao dobio Oskara i zacementirao svoje mesto u istoriji svetskog filma, ali to je već neka druga priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari