„Kao i sve slobodne devojke“ premijerno u Ateljeu 212 1Foto. Boško Đorđević

Premijera predstave „Kao i sve slobodne devojke“ autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić biće održana21. oktobar od 20 sati na Sceni „Mira Trailović“ u pozorištu „Atelje 212“, najavljeno je iz ove kuće.

Ovaj komad, koji je imao praizvedbu u Dojčes Teatru u Berlinu i bio javno čitan i izvožen i u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te Hrvatskoj, Austriji, Italiji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji.

Šljivar ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađana iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Tekst razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Komad “Kao i sve slobodne devojke“ je treći komad Tanje Šljivar (nakon “Pošto pašteta” i “Režim ljubavi”) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212, a za ovu kuću tetarski prvi put režira Selma Spahić jedna od najuspešnijih rediteljki iz regiona

U predstavi “Kao i sve slobodne devojke“ igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo , Marko Grabež, Manja Aleksić i Vera Jovanović.

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari