"Kultura nije u javnom interesu, a šta jeste?": Tribina NKSS 1Foto: NKSS

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Fakiri sa juga organizuju  tribinu  “Kulturna nije u javnom interesu, a šta jeste?”  danas, u u subotu 11. novembra u 17 časova u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo u Kruševcu.

Kad Ministarstvo kulture na konkursima odbije da podrži projekte za rad sa mladima, produkciju predstava ili izložbi, komisije u obrazloženju uvek navedu da odbijeni projekat nije u skladu s javnim interesom. Mi smo se konačno prepoznali. Možda se prepoznajete i vi? navode NKSS i Fakiri sa juga u pozivu na ovaj događaj podsećajući na sve ono što ih je na njegovu organizaciju podstaklo.

„Narodna skupština je usvojila budžet RS za narednu godinu, a konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, iako već godinama ukazujemo na štetne posledice kašnjenja konkursa. Samostalni umetnici ne mogu da ostvare zdravstvenu knjižicu i ostala socijalna prava koja im pripadaju, zbog dugova koje nisu oni napravili. Ali zašto bi se o njima vodilo računa kad nisu u javnom interesu.

Tema će biti i sprovođenje kulturne politike koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih, koje dobijaju izdašnu podršku kroz diskreciono pravo ministra i konkurse u kulturi. Govorićemo i o lokalnim konkrusima za kulturi i da li su oni prilagođeni realnim potrebama kulturne scene i neprofitnim organizacijama koje čine njen veći deo. Kada govorimo o oblastima koje su najvažnije za razvoj društva, od obrazovanja, pa sve do kulture, državna politika iznova i iznova ukazuje na to da one nisu u javnom interesu poručuju iz NKSS.

U razgovoru učestvuju Kaća Dimitrijević (Fakiri sa juga),  Minja Bogavac (Reflektor teatar), Luka Knežević Strika (Jednostavno rečeno) Sanja Radulović (Asocijacija NKSS) a  moderator  je Ivana Jovanović Arsić (Asocijacija NKSS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari