Legat Vladimira Veličkovića premijerno pred publikom 1Vladimir Veličković, prvonagrađeni crtež Predraga Đukića /Foto promo Galerija Haos

Izložba „Vladimir Veličković – poklon kolekcija Muzeju grada Beograda“, otvorena je sinoć u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 32), i trajaće do 26. februara.

Kako se navodi na sajtu Muzeja grada Beograda, 2021. godine, ovoj instituciji povereno je na čuvanje, održavanje i staranje dvadeset i osam umetničkih dela Vladimira Veličkovića.

„Ovaj vredan poklon obuhvata radove nastale u periodu od 1972. do 2009. godine, koje je Vladimir Veličković još za života namenio kao poklon Gradu Beogradu.

Reprezentativna dela Vladimira Veličkovića predstavljaju jednu od najznačajnijih donacija koje je Muzej grada Beograda dobio u prethodnom periodu

Reč je o dve monumentalne slike u tehnici ulje na platnu, dva crteža u tehnici akril na papiru i dvadeset i četiri serigrafije na papiru.

Ova dela sada se prvi put zajedno izlažu kao celina, pružajući mogućnost uvida u različite faze stvaralačkog opusa ovog istaknutog umetnika.

Radovi predstavljeni na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda, kao svedočanstvo o jednoj izuzetnoj umetničkoj ličnosti koja je ostavila prepoznatljiv trag na savremenoj umetničkoj sceni, čine vrednu kolekciju koja će nesumljivo predstavljati važan izvor za neka buduća likovna tumačenja umetničkog opusa Vladimira Veličkovića“ navodi se na sajtu MGB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari