Ljudsko traganje za Erosom 1Foto atelje 212

Predstava „Režim ljubavi“ Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva, biće premijerno izvedena u subotu u Ateljeu 212.

U pitanju je komedija kojom autorka teksta istražuje, analizira, komentariše i kritikuje različite aranžmane ljubavnog sparivanja. I to u savremenom kulturnom kontekstu instant komunikacija na društvenim mrežama, onlajn dejting sajtovima i aplikacijama. Takođe, bavi se i problemima uspostavljanja komunikacije među partnerima, onima koji participiraju u određenom ljubavnom aranžmanu: monogamna veza, serijska monogamija, veza sa preljubama, trijade, celibat, brakovi… do suočavanja sa fenomenom poliamorije (aranžmana koji podrazumeva ljubavni – seksualni i emocionalni – odnos u kome učestvuje više subjekata u najrazličitijim vrstama sparivanja).

„Režim ljubavi“ je komad koji je Atelje 212 naručilo autorki Tanji Šljivar, a u sklopu repertoarske strategije razvoja i negovanja savremenog domaćeg i stranog dramskog teksta. U ovom pozorištu s velikim uspehom već godinama se igra tekst Tanje Šljivar „Pošto pašteta?“. Autorka ističe da je tema bila određena žanrom. „Što se mene tiče, ništa u našoj realnosti nije smešno, ali učinilo mi se da to može da bude ljubav i ono što mi smatramo ljubavlju. Mi kao u slepstiku ponavljamo sve ono što nam se već dogodilo. I iznova nam se događa da se okliznemo na koru od banane“, priča Tanja Šljivar.

Ona dodaje da je njen tekst konglomerat raznih izvora, teorijskih tekstova, pop kulture, turbo-folka… jer ju je zanimalo kako mislimo i govorimo o ljubavi. Iz tog ugla je ušla u sopstvena iskustva i iskustva svojih prijatelja. „Predstava prikazuje šest scena odnosno šest iskustava ljubavi (monogamiju, brak, celibat, trijadu, preljubu…). U svim tim odnosima imamo jedan centralni lik – muškarca, dominantno patrijarhalni lik, jer se nažalost muškarci u našem društvu većinom tako ponašaju“, objašnjava autorka.

Reditelj Bojan Đorđev napominje da je predstava nastala iz niza monologa, što za njega nije bio problem, jer ga privlače „nepostavljivi“ tekstovi. „Sam tekst nudi jednu vrstu izlaganja mehanizama u ljubavi i međuljudskim odnosima. Glumci su otelotvorenje tih klišea kojima se mi sa zadovoljstvom prepuštamo. U toj borbi organizujemo sopstveni život, i na kraju uvek ostajemo sa strašnim modricama. Ali, kako drugačije?“, kaže reditelj. On dodaje da je predstava pokušaj da se temeljno prikažu svi aspekti ljudskog traganja za Erosom, i ljubav kao totalitarnim režim, iz čega ide i naslov.

Dramaturg ove predstave je Dimitrije Kokanov, scenograf Siniša Ilić, a kostimografkinja je Maja Mirković. U predstavi igraju: Sofija Juričan, Miloš Timotijević, Aleksandra Janković, Dejan Dedić i Jelena Ilić.

Reprizna izvođenja zakazana su za 29. i 30. april. Predstavu mogu da gledaju samo stariji od 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari