Ljudskost će spasiti svet 1Foto: Zoran Pišlević

Kakav originalan nastup! I kakva samo ekstravagantna scenska odežda! Roisin Murphy prevazišla je sebe na ovom ponovnom sastanku sa EXIT festivalom na Glavnoj bini, čak 14 godina nakon onog svog debija sa matičnim bendom Moloko, sada već davne 2003.

Danas je ona samostalna, samosvojna umetnica, spremna na eksperiment, a u stvarnosti odlučna da prati svoje stvaralačko pop biće, ma kuda se ono zaputilo. Zanimljiv prizvuk jazza možete naslutiti ispod slojeva art-dance-electropopa povremeno ovde, čak pomalo na ivici avangardnog sečiva. Jer, Murphy gotovo da oživljava onaj hippie jazz-folk jedne Joni Mitchell u samom startu koncerta, a tu i tamo ona i njen bend umeju da najednom mekano zasviruckaju i pevuše, gotovo u slavu nekakve jazz lounge dokolice. No, glavno odredište Roisin Murphy jeste jedna vrsta plesnog teatra zvuka, njene kretnje, toliko filmične, dovoljne su da vas bace u trans, potpomognute tim slatko zavodećim, senzualnim glasom, koji je i njeno glavno pokoravajuće oružje. Roisin Murphy presvlači se ovde i doslovno iz minuta u minut i tokom pesama, tumačeći različite uloge, kao prava Blondie našeg doba u svojevrsnom disco-space-jazz scenskom ruletu. Njene Moloko reminiscencije ipak najzad pobuđuju vrhunac oduševljenja u publici, iako je ona – i kao solo zvezda – i dalje nedvosmisleno zanosna.

A onda je na scenu stupio ON koga smo toliko željno iščekivali – Rag’n’Bone Man, taj ogromni čovek koji peva blues trećeg milenijuma. NJegova glasina ovde daleko premašuje čak i njegovu impozantnu telesnu pojavu, a iako besprekornog britanskog porekla, muzika koju isporučuje ukazuje na veoma američke uzore. Ne samo blues, već i gospel, soul, sve sa primesama hip hop naracije, žanrovi su i stilovi koje je Rory Charles Graham (r. 1985) promešao u sebi, vođen iskrenom žudnjom za lepotom i nežnošću koje danas toliko nedostaju svetu što ga nastanjujemo. Kada čujete kako hiljade u publici, nošene virom žuđenih emocija, pevaju sa njim stihove iz hipnotičkog megahita „Human“: „I’m only human after all“, pomislite kako će naša ljudskost možda napokon stvarno spasiti ovaj svet. Štaviše, samo i jedino ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari