Marija TerezijaFoto: Buchscan / Public Domain / Wikimedia Commons

Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada pokrenula je inicijativu za podizanje spomenika carici Mariji Tereziji, prenosi 021.rs.

Inicijativa je simbolično pokrenuta na Dan Grada, 1. februar, kada je 1748. Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada.

U saopštenju Regionalne akademije za razvoj demokratije (RARD), koje potpisuje Aleksandra Jerkov, navodi se da će inicijativa biti upućena gradskoj upravi.

Kako se navodi u saopštenju, istorija Vojvodine i Novog Sada ne mogu se pisati bez dubokog poštovanja prema jednoj od najznačajnijih vladarki Evrope – Mariji Tereziji, čije su reforme i vladavina preobrazile celu Vojvodinu i postavile temelj modernom razvoju Grada.

„Njen doprinos nije samo značajan već i raznovrstan, što opravdava ideju o podizanju spomenika u njenu čast u Novom Sadu. Kao vladarka koja je težila modernizaciji svog carstva, Marija Terezija ostaće upamćena kao jedna od najvećih reformatorki u Evropi u oblasti državne uprave, obrazovanja, ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i građanskih prava“.

Ističe se da je dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada doprinelo kulturnom i ekonomskom uzdizanju Novog Sada, te se ukazuje na to da je brži razvoj Vojvodine omogućio i katastarski sistem koji je uvela Marija Terezija.

U saopštenju se navode i zasluge Marije Terezije za razvoj školstva, društveni, ekonomski i poljoprivredni razvoj, ukazuje se na njenu toleranciju i razumevanje prema narodima koji su živeli na teritoriji nekadašnje Habzburške monarhije.

„Podizanje spomenika Mariji Tereziji u Novom Sadu bilo bi ne samo odavanje počasti velikoj istorijskoj ličnosti, nego i simbol trajne veze između prošlosti i budućnosti grada. To bi bo podsetnik na njeno nasleđe koje i danas živi u temeljima grada kom je ona dala ime – u njegovoj otvorenosti i težnji ka, kulturi, nauci, napretku i modernizaciji. To bi bio korak ka daljem jačanju identiteta grada kao mesta gde se prošlost i sadašnjost susreću i oblikuju put ka zajedničkoj budućnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Na internet platformama je pokrenuta i peticija, koju možete pogledate na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari