Knjiga „Mnoge Nove godine“ pesnikinje Vere Srbinović objavljena je nedavno u izdanju Dan Grafa. Ova rođena Beograđanka, koja još od šezdesetih godina živi u Hagu, u ovoj zbirci dotiče se novogodišnjih praznika. Opisujući trenutak prelaska iz stare godine u novu, autorka beleži svoje strepnje i viđenja.


„Kao i Miloš Crnjanski, Vera Srbinović je svoje najpoznatije kadence ostvarila na razdaljini od Beograda. Ovalno ogledalo njenih uspomena sačuvano je, međutim, u postvarenoj senzaciji prepoznavanja. Staza Vere Srbinović u ovom trenutku srpske poezije ne samo da je apartno vidljiva, nego se značajno i zanavek uzbudljivo otkriva kao jedna od onih malenih, najdražih nam putnih ikona, koje svetlucaju u tminama globalnim, surovim, anonimnim. Onih koje nas pouzdano prepoznaju“, kaže recenzent Draško Ređep.

Pored pesama posvećenih Novim godinama u periodu od 1998. godine do 2014, knjiga sadrži i njene kolaže na istu temu. Kao i njene prethodne zbirke, i ova sadrži autorkine likovne radove kojima oblikuje svoje pesničke slike i vizije.

„Vera Srbinović opčinjena je crtežom, kolažom… Njeni crteži, kolorisani, prepoznatljivi su i njima često ilustruje svoje knjige. A o Uskrsu – predaje se unikatnom bojenju uskršnjih jaja, oblikujući čudesni svet cveća i likova…“, objašnjava Radovan Popović u svom tekstu o knjizi i dodaje da ona nije javno izlagala svoje crteže, „svoje kolaže rađene s tananim, nostalgičnim osećanjima, kao što je njena poezija“.

Osim toga, u knjizi se nalaze i prevodi svih pesama na engleski jezik. Prevod potpisuje Vesna Stamenković.

Inače, autorka je jedan od osnivača mlade grupe neosimbolista. Njena prva knjiga poezije „Nezaključane kapije“ izašla je u Matici srpskoj 1961. godine. Otada je objavila 25 novih knjiga poezije, među kojima i: Rebra duše, Ima nešto ili iza sedam okeana, Katkad, Vizantijski san, Cloud-Clad Angel, Stavljam ruke preko čela, Još se nije razdanilo, Engel, Stećci. Dobitnica je nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ 2002. godine i „Rastko Petrović“ 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari