Najbolje je ćutati 1Foto:STARSPORT

Imali su košarkaši Crvene zvezde u šaci najskuplji tim u Evroligi na startu elitnog takmičenja; 38 minuta su čvrsto držali trijumf, iako su im se dlanovi sve više znojili kako se meč u uzavrelom ambijentu bližio kraju.

Puno je pitanja na koje je teško dati odgovor; iz kojih je razloga Zvezda tako naglo pala u drugih 20 minuta, nakon odličnog prvog poluvremena i prednosti od čak 16 razlike u jednom trenutku. Mizernih osam datih poena u trećoj i 18 u četvrtoj, bez obzira na kvalitet rivala, razlozi su za brigu stručnog štaba crveno-belih. Trener Radonjić odlučio je da se prilagodi potezu kolege Dejvida Blata da u drugih 20 minuta snizi petorku i sa praktično dva krilna centra odigra ostatak utakmice. To je uslovilo da Ognjen Kuzmić, najdominantnija figura pod oba obruča u prvom poluvremenu, presedi na klupi maltene kompletnu četvrtu deonicu, dok je njegovu ulogu na niskom postu preuzeo kapiten Luka Mitrović. Automatski, Zvezda je mnogo izgubila na fizičkoj snazi i atleticizmu u samom reketu, s obzirom da su Moerman i Klajburn bili superiorniji u tim segmentima u odnosu na Mitrovića i Simonovića. Popularni Simon jednostavno nije mogao da zaustavi Klajburna koji je surovo koristio svoju snagu i fizičke predispozicije.

– Da smo trunku pametnije odigrali u drugom poluvremenu zabeležili bismo pobedu, ali šta da se radi. Još 29 utakmica je pred nama i sada treba analizirati ovaj meč i uočiti probleme – sa žaljenjem je konstatovao Mitrović.

Kapiten je u finišu utakmice mogao da bude “meč-viner”, ali je promašenim bacanjem i rutinskim polaganjem pod košem, posle sjajnog pivota, direktno kumovao porazu crveno-belih.

– Šta da kažem… Sigurno nije bilo čoveka koji je želeo da taj šut uđe više od mene. Nemam objašnjenje. To je moralo da se da. Zicer, kao na zagrevanju… Žao mi je i svestan sam da bismo bili u jako dobroj poziciji da sam to realizovao, ali život ide dalje. Svi su svesni grešaka i šta nije valjalo, a posle nekih poraza je najbolje ćutati i ništa ne govoriti – poručio je krilni centar koji je od 2012. u Zvezdi.

U odbranu kapitena stao je i Marko Gudurić. Bek crveno-belih jedini je imao hrabrosti iz bekovske linije da u prelomnim trenucima pokuša da rastereti unutrašnju liniju. Pokušavao je šutevima za tri i prodorima da doprinese raznovrsnosti u napadu, međutim bez uočljivijeg Jovićevog doprinosa akcije nisu bile tečne i dovoljno osmišljene.

– Nije njegova krivica, taj meč smo izgubili nekim drugim stvarima i možda zato nismo zaslužili da ta lopta uđe. Preuzimao sam odgovornost i opet ću preuzimati. Žao mi je što nije ušla Lukina lopta jer bi to odlučilo pobednika. Borimo se i idemo dalje! – teško je Guduriću da poveruje da je njegov tim izgubio utakmicu u kojoj je vodio 38 minuta.

Gudurić: Nije bio faul

Pokušao je Gudurić uz zvuk sirene da eventualnom trojkom odvede meč u produžetak. Većini u hali učinilo se da je pri njegovom pokušaju napravljen faul; čitav stručni štab Zvezde krenuo je ka sudijama koje su ostale neme, međutim bek crveno-belih realno je sagledao čitavu situaciju. “ Nije bio faul”, odagnao je sve nedoumice momak iz Priboja.

Radonjić je potcenjen

Dejvid Blat, trener Darušafake, potvrdio je svu elokventnost, neposrednost i prirodnost svojim ponašanjem i izlaganjem posle duela u Beogradu. Iako je sa Makabijem osvojio Evroligu, a prethodne skoro dve godine trenirao Lebrona Džejmsa, najboljeg igrača današnjice, Blat u svom ponašanju nema ni trunku prepotencije: “ Ovo je Evroliga, 16 najboljih ekipa na kontinentu, biće mnogo ovakvih mečeva. Mi smo pojačali odbranu u drugom poluvremenu, nismo odustajali ni u jednom trenutku. Kontrolisali smo meč u tom delu igre. Takođe, stvarno mislim da je Zvezda sjajna. Trener Radonjić radi odličan posao iako je potcenjen. Pobediće Zvezda u mnogo mečeva u Evroligi ove sezone, verujte mi – poručio je Blat.

Rezultati

Real – Olimpijakos 83:65

Galatasaraj – CSKA 109-84

Armani – Makabi 99:97

Crvena zvezda – Darušafaka 70:73

Uniks – Barselona sinoć

Fenerbahče – Bamberg sinoć

Panatinaikos – Žalgiris sinoć

Baskonija – Anadolu Efes sinoć

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari