“Naš razred” najbolji na festivalu "Zaplet" u Banjaluci: Predstava suštinskih pitanja o evoluciji zla i važna istorijska lekcija za aktuelni trenutak 1Foto: Sajt Narodnog pozorišta u Beogradu

Drama „Naš razred“, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u režiji Tatjane Mandić Rigonat trijumfovala je na 15. Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet“ u Banjaluci, osvojivši četiri nagrade.

Predstava Naš razred dobila je Nagradu stručnog žirija i Nagradu publike za najbolju predstavu, Vučić Perović je proglašen za najboljeg glumca, a Jelena Blagojević za najbolju mladu glumicu, navodi se na sajtu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Žiri naglašava da „Naš razred“ predstavlja „totalno postdramsko pozorište koje pred gledaoca postavlja suštinska pitanja evolucije zla i kolektivnog masovnog stradanja kao njegovog krajnjeg rezultata“.

„Predstava nam u aktuelnom trenutku pruža jednu važnu istorijsku lekciju. Glumački ansambl ujednačeno i virtuozno predstavlja likove koji, kako bi preživeli, jedno vreme postaju ubice svojih prijatelja“.

Za Vučića Perovića žiri je istakao da je igrajući Rišeka „bez zadrške prikazao čoveka koji odustaje od sebe kako bi postao deo patologije zla“, dok je za Jelenu Blagojević ocenio da „njen izraz karakteriše dostojanstveno prikazivanje patnje čak i u najgorim scenama seksualnog nasilja“, kao i da uloga Dore „predstavlja jedno čisto biće u vrtlogu mržnje i gubitka svih civilizacijskih vrednosti“.

Predstava „Naš razred“ igra se u prevodu Biserke Rajčić, Tatjana Mandić Rigonat potpisuje adaptaciju i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Igor Koruga (scenski pokret), Jelena Tvrdišić (video rad) i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Komad prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka.
Osim nagrađenih Vučića Perovića i Jelene Blagojević, kompleksne likove ove tragične priče tumače i Nina Nešković (Zoha), Suzana Lukić (Rahelka/ Marijan), Nedim Nezirović (Vladek), Petar Strugar (Zigmunt), Danilo Lončarević (Henjek), Dragan Sekulić (Jakub Kac), Dušan Matejić (Abram) i Jovan Jovanović (Menahem).

Predstava je premijerno izvedena 9. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari