Čovjek teško može živjeti i s mržnjom kao i s osjećajem krivice: „Naš razred” zagrebačke „Gavele” na 18. Joakimfestu 1Foto: Nenad Borisavljević

 

Na takmičarskom repertoaru 18. Joakimfesta četvrte večeri u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru odigrana je predstava „Naš razred” po slavnom tekstu Tadeuša Slobođaneka u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba.

Predstava se bazira na istinitim događajima i istražuje teme nasilja, kolektivne krivice i moralnog propadanja u ekstremnim okolnostima.

– Ne možemo krenuti dalje ukoliko ne pronađemo u sebi mir i razumijevanje za sudbine drugih ljudi, ističe reditelj predstave Jasmin Novljaković, u razgovoru sa Milicom Mutavdžić za Bilten Joakimfest-a.

I po njegovom mišljenju „Naš razred” Tadeuša Slobođaneka jedan je od važnijih dramskih tekstova 21. stoljeća.

– Igran je u cijelom svijetu i ta činjenica svakako govori kako se svatko može pronaći u ovom tekstu. Tragedija, jedna od najvećih u povijesti čovječanstva, oslikana je kroz obične ljude iz malog poljskog provincijskog mjestašca i u njihovim sudbinama možemo iščitati sav užas nečovječnosti, koja čuči u svakome od nas. Nema rata koji nećemo prepoznati u ovoj drami, njena univerzalnost je zastrašujuća. Što nam je vremenski bliža tragedija koju opisuje, to je snažnije poistovjećivanje, navodi reditelj Novljaković.

Čovjek teško može živjeti i s mržnjom kao i s osjećajem krivice, kaže on u intervjuu Milici Mutavdžić i dodaje:

– Sve što su naši junaci proživjeli vrlo je teško zaboraviti i nastaviti živjeti bez posljedica. Iz vlastitog životnog iskustva vidim da ne možemo krenuti dalje ukoliko ne pronađemo u sebi mir i razumijevanje za sudbine drugih ljudi, zaključuje redidetlj predstave.

„Naš razred” raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Jevreja – iz malog poljskog mesta, koje je doživelo sovjetsku i nemačku okupaciju čija represija u „posve običnim ljudima” budi demone okrutnosti i nasilja.

„Detinji snovi i mladalačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni… Slobođanek svoj istovremeno poetičan i dokumentaran prikaz sredine koju nacionalizam i nacizam rastaču do neprepoznatljivosti, počinje 1925. te je, nošenu istorijskim ubrzanjem, gura prema kasnijoj katastrofi uzrokovanoj staljinističkom i nacističkom indoktrinacijom”, navedeno je u programu predstave zagrebačke „Gavele”.

Naš razred zapitan je nad „banalnošću zla”, ali i kolektivne krivice: može li vreme ono što smo jednom počinili utopiti u zaboravu, ili tako duboke rane ne mogu zaceliti bez priznanja i pokajanja?

Ova drama, s uspehom izvođena na mnogim scenama u Evropi.

Pre devet godina, 2014. predstava „Naš razred” po tekstu Tadeuša Svobođaneka u izvođenju Teatra za decu i omladinu iz Skoplja u režiji Vladimira Milčina proglašena je najboljom na 9. međunarodnom pozorišnom festivalu, tada Joakim Inter Festu u Kragujevcu.

Na Maloj sceni kragujevačkog Teatra sinoć je održana promocija monografije „Milan Gutović” autorke Tatjane Nježić. Knjiga je nastala kao deo edicije „Dobitnici nagrade Dobričin prsten za životno delo”, u izdanju Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Moderator promocije je bio Nenad Glišić.

Autorka je istakla da je na monografiji radila oko godinu dana, kao i činjenicu da joj je veliku pomoć pri nekim nedoumicama koje je imala pružio reditelj Jagoš Marković.

Od ogromnog materijala koji postoji o velikanu našeg glumišta Milanu Gutoviću, nastala je knjiga koja se sastoji iz tri dela. Prvi deo čine brojne izjave koje je glumac davao i ovaj deo knjige ima formu priče koja prati život Laneta Gutovića, dok su na kraju tekstovi prijatelja i saradnika u koji opisuju neverovatni talenat i ličnost glumca.

Tatjana Nježić je istakla da je Milan Gutović glumac koji je svaki lik koji igrao dovodio do savršenstva, bilo da se radilo o pozorištu, kabareu, TV seriji, kao i činjenicu da je on umetnik koji je „obogatio naše živote, sećanje i kulturni prostor”.

Sutra, u nedelju, 15. oktobra na repertoaru kragujevačkog Međunarodnog pozorišnog festivala Joakifesta je predstava „Bilo jednom na Brijunima” (tekst i režija Kokan Mladenović) u produkciji „Joca Art”, Centra za kulturu Svilajnac i beogradskog Bitef teatra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari