Šta znamo jedni o drugima?: „Bilo jednom na Brijunima” sinoć na 18. Joakimfestu u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: Nenad Borisavljević

 

Bilo je logično da hit predstava „Bilo jednom na Brijunima” , tekst i režija Kokan Mladenović u produkciji: Kreativna produkcija „Joca Art”, Centar za kulturu Svilajnac i beogradski Bitef teatar, ne ostavi ravnodušnu festivalsku publiku, sinoć na Joakimfestu u Kragujevcu.

I, nije. Oduševila ju je. Toliko, da je „Bilo jednom na Brijunima”, petog takmičarskog dana kragujevačkog Međunarodnog pozorišnog festivala, za koju su karte planule istog sekunda kada selekcija Joakimfesta obnarodovana, zbog velikog interesovanja publike, sinoć, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra odigrana u čak dva termina, pred prepunim salama.

Predstava „Bilo jednom na Brijunima” inspirisana je stvarnim istorijskim susretom dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor.

– Predstava jeste počela od jedne crno-bele fotografije. To četvoro sjajnih glumaca, koji su i moji prijatelji, i ja smo prosto poželeli da se poigramo na jednu istorijsku temu. Da iskoristimo taj sjajni susret od nekoliko dana, koji su proveli zajedno Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Tito i Jovanka na Brijunima, dok je Barton pripremao ulogu Tita u filmu „Sutjeska”, ali smo naravno iskoristili ono malo dostupnih istorijskih dokumenata koji postoje i izmaštali kompletnu priču, odgovorio je na pitanje Milice Mutavdžić u Biletnu festivala autor teksta i reditelj predstave Kokan Mladenović.

Snimanje filma Sutjeska bilo je osnovni povod ovog susreta i to je ono što o samom susretu istorijski pouzdano znamo. Sve ostalo plod je naše mašte, istakao je on.

Po njegovim rečima:

– Onda nam je ta priča poslužila za priču o identitema, za priču o upotrebi i zloupotrebi umetnosti glume, ili umetnosti pozorišta, i umetnosti filma u političke svrhe, za sukob između umetnosti i vlasti i za krucijalno pitanje identiteta: Ko su ti ljudi u stvari? Šta znamo o njima? Šta generalno znamo jedni o drugima?, kaže Mladenović.

Večeras, na poslednjem, šestom takičarskom danu 18. Joakimfesta na repertoaru je predstava „Što na podu spavaš”, po istoimenom romanu Darka Cvjetića, takođe u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je nastala u produkciji: Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Dramskog kazališta „Gavela”, Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo, MESS, Sarajevo / Srbija / Hrvatska / Bosna i Hercegovina.

Od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 150 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

Selektor ovogodišnjeg, 18. Joakimfesta bio je dr Miroslav Radonjić. Ovogodišnji festival odvija se pod sloganom – Iluzije u ogledalu stvarnosti.

Tročlani međunarodni žiri u sastavu: Željko Hubač, dramski pisac (Srbija), Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija) i Jelena Žugić, prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija) dodeljuje dve nagrade na Festivalu – Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca.

Domaćin i organizator Festivala je Knjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelj Grad Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari