Preminula Aštrud Žilberto koja je otpevala jednu od najčuvenijih brazilskih pesama 1Foto: akg / Jazz Archiv Hamburg / akg-images / Profimedia

Aštrud Žilberto, poznata kao pevačica čiji glas svi znaju iz najpopularnije verzije pesme The Girl from Ipanema, preminula je u 84. godini.

Vest je objavilo Pol Riči, njen saradnik, koga je zamolio njen sin Marčelo: „Ona je bila važan deo svega onog što je brazilska muzika u svetu i ona je svojom energijom promenila mnoge živote“.

Rođena je kao Aštrud Vejnert 1940. godine u Bahiji i odrasla u Rio de Žaneiru, a udala se za muzičara Žoaa Žilberta 1959. godine. Pratila ga je do Njujorka i tamo je postala deo istorije.

On je snimao sa Stenom Gecom i Antoniom Karlosom Žobimom, a producent je hteo nekog da na engleskom otpeva pesmu The Girl from Ipanema kako bi snimak bio prijemčiviji publici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aštrud, koja nije imala nikakvo iskustvo u muzici, bila je jedina koja je govorila engleski jezik i tako je odlučeno da ona peva u duetu sa svojim mužem, za šta je dobila samo mizerni honorar.

Kada je kasnije pesma izmenjena tako da su izbačeni delovi na portugalskom jeziku i postao je singl sa samo njenim glasom, ona je postala veliki hit 1964. godine.

Pesma je nagrađena Gremijem i ona je bila nominovana za najbolji ženski glas, a iste godine se razvela od muža i nastavila na turneju sa Gecom i njegovim bendom.

To je ostao njen najveći hit, koji je novu popularnost stekao 1984. godine, a kasnije su mnogi zavoleli i njene solo džez albume.

Snimala je sa Četom Bejkerom, između ostalih, a išla je na turneje do 2002. godine. U 2008. dobila je nagradu za životno delo od strane Latinskih Gremija.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari