Projekat Voždovačke galerije „Bajka“ u Kuli od 12. maja 1Foto: Promo

Projekat „Bajka“, Voždovačke galerije biće predstavljen u prostoru art hub-a Kula u Cetinjskoj 15, u četvrtak 12. maja, a postavka u okviru prve izložbene sezone traje do 29. maja.

Umetnici koji učestvuju u projektu Bajka su: Marija Iva Gocić, WTNS, Vanja Žunić, Marko Obradović, Aleksandar Bursać.

„Projekat je inspirisan kulom kao arhitektonskom tipologijom koja u kontekstu Beograda često dovodi do nesuglasica i debata, – gradska kula, odnosno neboder, bilo da je u pitanju Novi Beograd, novi most ili Beograd na vodi, u javnosti često dovodi do sukoba mišljenja. Jedan mogući odgovor na pitanje zašto je to tako je dominantni, falusni, odnosno maskulini oblik kule, u izvesnoj meri preteći u odnosu na ostatak gradskog tkiva,“ ukazano je povodom izložbe.

Takođe je rečeno da se kula u bajkama često pojavljuje kao motiv nečeg što je nemoguće dostići: na vrhu kule spava Zlatokosa koju je zarobila zla majka, a princ pokušava da dopre do nje i uspeva tek kad mu Zlatokosa baci svoju dugu kosu da se popne uz nju. U Trnovoj Ružici do kule je nemoguće doći od trnja, a da bi došli u Čardak ni na nebu ni na zemlji prinčevi moraju da bacaju luk i strelu kako bi se popeli.

„Konceptualno, ovaj projekat kombinuje temu želje za nedostižnim, i moći koju simbolizuje arhitektura kule. U izvedbi, projekat je multimedijalna platforma koja obuhvata prostorne instalacije, projekcije, performans, scenario i participatorne aktivnosti gde se granica između nastupa i druženja ne prepoznaje uvek jasno. Ova tema delom ima uporište i u odnosima aktera u kompleksu Cetinjska 15, ali i pokušava da dramatizuje i stilizuje odnos maskulinog i femininog, prijateljskog i profesionalnog, umetničkog i svakodnevnog, dok poziva ljude iz beogradskog kreativnog miljea da budu deo Bajke“, istaknuto je povodom izložbe.

Performans francuske umetnice na otvaranju Bajke u Kuli

Izložbu otvara performans Teary-eyed, i saw sharper / larmes armées, a izvešće ga umetnica iz Pariza WTNS. Delo povezuje ples, teatar, poeziju i muzičku produkciju uživo, preplićući razmišljanja o determinizmu, opresiji i delovanju. Performans počine u 19 i 30, a njegova publika je ograničena na 40 posetilaca. Zainteresovani posetioci svoje prisustvo mogu najaviti na mail adresu: [email protected]
Nakon performansa, od 20 sati izložba je otvorena za sve posetioce. Zbog audio sadržaja, poželjno je planirati posetu sa zadržavanjem od minimum 15 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari