Promocija Baštinika u Istorijskom arhivu u Negotinu 1Foto: J.B.K.

Pored čuvanja arhivske građe, kao svog osnovnog zadatka, Istorijski arhiv u Negotinu trudi se da obezbedi i dostupnost svojih dokumenata široj javnosti, pa pored različitih publikacija koje objavljuje, ispunjavajući ovaj zadatak, duže od dve decenije godina redovno objavljuje i časopis Baštinik – zbornik svoje arhivske građe.

Najnoviji broj Baštinika biće predstavljen večeras u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu.

– I u 21. broju Baštinika je obilje zanimljivih tema iz zavičajne istorije Timočke krajine, ali i šire. Pomenimo samo neke: akademik Vladimir Stojančević piše o „Školama, učiteljima i prosvetnim prilikama u Srbiji 1818 – 1839.“ Ranko Jakovljević o „Starom kaldovskom gradu“, Momčilo Jovanović o „Urbanom razvoju Bora“, Velimir Miki Trailović o „Prahovskom groblju brodova“, a dr Igor Bjelić i Gordan Janjić o „Kasnoantičkim kapitelima u lapidarijumu Muzeja Krajine u Negotinu, rekao je za Danas direktor Istorijskog arhiva u Negotinu Nenad Vojinović.

O najnovijem broju Baštinika večeras će pored Vojinovića govoriti istoričar Živojin Andrejić, publicista Višeslav Živanović i urednik Nenad Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari