”Prošireno polje. Godina iza nas” u B2 Galeriji 1Foto: B2 Galerija promo: Era Milivojevic "Maska"

U toku je retrospektivna izložba ”Prošireno polje. Godina iza nas” u B2 Galeriji koja će trajati do 2. marta a predstavlja osvrt na prethodnu godinu i 11 izložbi koje su priređene u ovom izlagačkom prostoru.

Postavka obuhvata dela Ere Milivojevića, Veska Gagovića, Miomira Grujića Fleke, Čedomira Vasića, Zdravka Joksimovića, Dušana Petrovića, Srđana Apostolovića, Bate Krgovića, Ratka Vulanovića, Ane Knežević, Ive Kuzmanović, Ivana Šukovića, Juraja Dobrovića i Biljane Tomić.

”Prošireno polje. Godina iza nas” u B2 Galeriji 2
Foto: B2 Galerija, promo : Polje Juraj Dobrovic

Sva ova ostvarenja su u okviru teme proširenog polja govorila o tome da umetnički rad nastaje u određenom ambijentu na koji utiče.

Iz Galerija B2, podsećasju da  se poslednje četiri godine bave istraživanjem  određenih pitanja kako bismo bliže razumeli umetničko delo.

”Prošireno polje. Godina iza nas” u B2 Galeriji 3
Foto:B2 Galerija, Promo: Marija Ilić_dokument_matrica_prva

Tema proširenog polja došla je kao posledica istraživanja svetla u 2019, onda prostora inspiracije u 2020, zatim i fizičkog prostora koji zauzima sam predmet u 2021.

Godina 2022, bila je posvećena delima gde se ne pravi razlika između umetnosti i života.

“Takva pozicija nas uvodi u istraživanja novih mogućnosti umetničkog predmeta. Možemo razumeti da sam on nastaje u nekom kontekstu ali i povratno utiče na njega. Da se na toj liniji možda stvara novi doživljaj dela. U svakom slučaju deluje da je potrebno vreme ne samo za stvaranje ili za razumevanje dela već i da sam rad ima svoje vreme,” poručuju iz B2 Galerije povodom izložbe.

Takođe, dodaju, da će u 2023. akcenat biti na pojmu vremena u likovnoj umetnosti sa idejom da se porpita da li je umetničko ostvarenje prostorno vremenski događaj – proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari