"Radna žena" u CZKD: Uređivanje u domaćinstvu i umetnosti 1Foto: CZKD /promo

Izložba i svojevrsna umetnička konferencija „Radna žena“ koja podrazumeva radna okupljanja od 20. aprila do 1. jula, zamišljena kao mesto susreta različitih generacija autorki, u okviru kojih će se diskutovati o nasleđu emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije.

Za danas u subotu, u 12 časova,predviđen je razgovor sa umetnicom Natalijom Vujošević.

Nakon toga, u 13. časova udruženi performans izvešće Ivana Smiljanić “Uređivanje (u domaćinstvu i umetnosti)” i Vesna Vesić „7.00 00.00”.

Razgovor sa umetnicom Natalijom Vujošević tiče se rada “Rim” koji dolazi iz govora predstavnika korporacije na otvaranju luksuznog hotela i novosagrađenog grada namenjenog elitnom turizmu na crnogorskoj obali.

Govornik je nakon pozdrava prisutnima citirao poznatu frazu “Rim nije izgrađen za dan”, te da se ista može primieniti i na ovaj divni projekat. “Rim” reflektuje pejzaž postdruštvene pustinje koji kreiraju neokolonijelne politike korporativnog kapitalizma na prostorima izgrađenim na idealima zajedništva i solidarnosti.

Udruženi performans od 13 sati, zasnovan je na 15-ak godina, pažljivom beleženju prakse prostiranja veša „po kućama“ umetnice Ivane Smiljanić.

Ova zbirka fotografija – kompozicija veša – je pokušaj adekvatnog odgovora na republičku kulturnu politiku po kojoj je umetnost nepotrebno opterećenje za državnu kasu, kritika sistema obrazovanja i vrednosti, ali i preispitivanje i prepuštanje sopstvenim patriotskim osećanjima.

„Nakon višegodišnje posvećenosti odgoju dece i porodici, kroz rad nege, brige i saosećanja, u polju reprodukcije svakodnevnog života otvaram novo poglavlje i interesovanje za „žensko pitanje“ u svojoj umetničkoj praksi. U predavanje-performansu (lecture-performance) „07:00 00:00“, bavim se pogledom unazad i osvešćujem godine preispitivanja (ne)održivosti pozicije: Žene-Umetnice i Majke-Umetnice“, navodi Ivana Smiljanić.

Na izložbi pod kustoskom upravom Ane Miljanić i Dejana Vasića učestvuju:

Nika Autor, Crvena, Sandra Divljan, Doplgenger, Vida Jocić, Jelena Jureša, Bojana Knežević, Bojana Marijan Makavejev, Goranka Matić, Jelena Micić, Ana Miljanić, Jelena Mirković, Žarana Papić, Vesna Pavlović, Darinka Pop-Mitić, Renata Poljak, Nada Prlja, Milica Rakić, Lala Raščić, Ivana Smiljanić, Alma Suljević, Jasmina Tešanović, Jelena Trpković, Vesna Vesić, Natalija Vujošević, kao i Vladimir Bjeličić – Olga Dimitrijević – Katarina Jovanović – Gordana Mitrović – Ilija Milošević, Tamara Antonijević – Ana Miljanić – Tanja Šljivar, Borka Pavićević, Maja Pelević – Olga Dimitrijević i autorke u okviru filmskog programa izložbe, pozvane gošće na razgovorima i predavačkom programu, učesnice književnog programa, kao i gostujućih pratećih programa i programa saradnje sa zajednicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari