„Ova zemlja, sestro moja, jeste žena“: Filmovi savremenih palestinskih umetnica za 8. mart u CZKD 1Foto : CZKD

Specijalna projekcija filmova palestinskih umetnica„Ova zemlja, sestro moja, jeste žena“ povodom Međunardnog dana žena biće održana večeras od 19 sati u bioskopu Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD)

Naslov događaja pozajmljen je iz pesme palestinske pesnikinje Fedve Tukan.

“Palestina, a Gaza je njena metonimija, javlja se kao aktuelno mesto, sećanje i projekcija budućnosti, formirajući centralnu sliku u interesovanjima palestinskih umetnica ovog programa. Palestina je pejzaž sačinjen od njene istorije, otpora, savremenog iskustva i predstavlja višedecenijsku borbu za slobodu i identitet. Iako su estetski registri filmova različiti, svaka od umetnica utiskuje deo u reprezentaciju prostora koja poput građevine treba da ispriča priču o Palestini i napravi red u kolektivnom sećanju. U svetlu trenutnih fizičkih razanja Gaze, ove slike postaju dokument i svedočanstvo o svetu koji ne dozvoljava brisanje”, navodi se u pozivu za ovaj program.

Takođe, stoji da su umetnice su dozvolile prikazivanje svojih filmova ovom prilikom kako bi doprinele prikupljanju humanitarne pomoći.

Projekcija filmova u CZKD-u deo je donatorskog događaja koji se 8. Marta, na više lokacija u Beogradu, organizuje u okviru pokreta „Umetnici/ce protiv aparthejda (AAA)”, koji predstavlja globalnu inicijativu posvećenu podršci palestinskim glasovima.

Ovaj pokret inspiriše umetnike/ce širom sveta da se pridruže, organizuju događaje pod vizuelnim identitetom AAA i povežu s lokalnim zajednicama kako bi zajedno izrazili hitan poziv za momentalnim i potpunim prekidom vatre putem umetnosti i kulturne mobilizacije.

Prikupljene donacije biće uplaćene PCRF-u (Palestine Children’s Relief Fund).

Izbor filmova je uredila Isidora Ilić (Doplgenger) a urednica CZKD bioskopa je Aleksandra Sekulić.

U nastavku su nazivi filmova i imena njihovih autorki:

Rim Šileh – Večna ponavljanja (Perpetual Recurrences, izvodi, 10’, 2016)
Basma Alšarif – Kućni filmovi Gaza (Home Movies Gaza, 24’08“, 2013)
Larisa Sansur – Nacionalno imanje (Nation Estate, 10’, 2012)
Rozalind Našašibi – Električna Gaza (Electrical Gaza, 18’, 2015)
Oraib Tukan – Via Dolorosa (Via Dolorosa, 20’49”, 2021)

Detaljnije informacije o sadržaju filmova i biografijama autorki nalaze se na sajtu CZKD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari