Rondo – od izloženosti do zaborava i nazad: Izložba Radna žena u CZKD-u 1Ilustracija: kadar iz filma „Žemsko“ Dunje Ivanišević

Izložba Radna žena biće otvorena večeras 6. juna u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju CZKD.

Program filmova i video radova autorki iz SFR Jugoslavije: „Rondo – od izloženosti do zaborava i nazad“ (Rondo: A Journey from Exposure to Oblivion and Back), kojeg su kurirale Branka Benčić i Aleksandra Sekulić, prikazan je na ovogodišnjem Festivalu Avant u Karlstadu u Švedskoj.

– U okviru izložbe „Radna žena“ prikazaćemo ove filmove i video radove kako bismo zajedno otvorili još polja diskusije i pitanja njihove kontekstualizacije, javnosti kojoj su bile namenjene i kojoj se danas obraćaju – kazali su iz CZKD.

Program okuplja eksperimentalne filmove i video radove koje su stvarale umetnice i autorke filma u kulturnom prostoru SFR Jugoslavije, ispitujući prakse koje protežu od avangardnih eksperimenata, dokumentovanja svakodnevice, do radova baziranim na videu i performansu. Radovi istražuju identitet, politiku samo-reprezentacije i medijske eksperimente. Stvarani su u periodu od 1960ih, koje su obeležene talasom entuzijazma u kino klubovima i kino-amaterizmu posebno u Zagrebu, Splitu i Beogradu, i u periodu kada se pojavljuje medij videa u okviru praksi konceptualne i post-konceptualne umetnosti povezane sa Novim umetničkim praksama 1970ih. Program okuplja umetničke pozicije, kontekste i institucije koje oblikuju produkciju pokretnih slika umetnica u SFRJ: njenu prezentaciju, brigu o njoj i cirkulaciju.

CZKD se osvrće na neke od antologijskih umetničkih dela koja su izlagana i prepoznata širom sveta, ali i na one autorke koje su bile izgubljene u zaboravu.

Program projekcije:

Erna Banovac: Erna (1963) 2’
Sanja Iveković: Instrukcije (Instructions, 1976) 5’
Dunja Ivanišević: Žemsko (Female, 1968) 5’
Bogdanka Poznanović: Srce (Heart, 1970) 2’
Tatjana Ivančić: Grad u izlogu (City in the Shop Window, 1969) 5’
Divna Jovanović Rondo (1973) 5’
Sanja Iveković: Looking at… (1974) 9’
Sanja Iveković: Personal Cuts (1982), 3’

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari