GnezdoFoto: AKC Gnezdo

AKC Gnezdo, zajedno sa partnerima KC Magacin iz Beograda i AKC Poligon iz Kosjerića, započelo je pre godinu dana implementaciju projekta „Ka zajedničkoj održivosti nezavisnih kulturnih centara“, a osvrt na rezultate i domete projekta predstaviće tokom dva dana, 17. i 18. marta, u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo, iz Kruševca.

Dosadašnji rad ovih centara imao je za cilj da, uključivanjem korisnika centara kroz niz zajedničkih umetničko-edukativnih i radnih procesa i građenje kapaciteta kroz razmenu ljudstva, napravi pomak ka njihovom održivom delovanju u svojim zajednicama.

Umetnica Kaća Dimitrijević, jedna od osnivača „Gnezda“, istakla je značaj koji je za njih imala mogućnost da se bliže upoznaju sa umetničkim i radnim praksama drugih nezavisnih kulturnih centara i stvore, pre svega ljudske, pa potom i profesionalne veze sa njihovim korisnicima i korisnicama.

– Specifičnost i kompleksnost ovakvih prostora i odnosa u njima je velika, pa je nerazumevanje, čime se mi zapravo bavimo, vrlo česta u našem bližem i daljem okruženju. Prilika da se razmene iskustva i znanja sa “sebi sličnim”, da bolje upoznamo tuđe lokalne kontekste, je nešto čega uvek nedostaje i što je velika vrednost ovog projekta – kazala je Kaća za Danas.

Program koji očekuje posetioce Gnezda sastoji se iz predstavljanja aktivnosti i rezultata projekta kroz foto arhivu i razgovor, 17. marta od 19 časova.

Potom, od 20 sati sledi tribina „Značaj društveno-kulturnih centara za lokalnu zajednicu. Istog dana od 21 sat biće prikazana serija filmova „Čaršijska filmografija“ u produkciji KC Magacin.

Sutra dan, 18. marta od 19 sati biće priređeno javno čitanje „Večera za petoro“, u produkciji AKC Poligon.

Projekat „Ka zajedničkoj održivosti nezavisnih kulturnih centara“ podržala je Švajcarska vlada, a sproveo Hartefakt fond. Tribina „Značaj društveno kulturnih centara za lokalnu zajednicu“ deo je projekta „Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo“ koji finansira Evropska Unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari