Udruženje reditelja Amerike je 64. put dodelilo svoje nagrade i odlučilo da priznanje pripadne nemom filmu Umetnik. To je najnovije u seriji nagrada za Mišela Hazanavicijusa i njegov film, što ga svrstava u favorite i pre dodele Oskara.

 „Stvarno volim reditelje, imam respekt prema njima. Zato me je ovo dirnulo“, rekao je Hazanavicijus, čiji je crno-beli i nemi film ponovo trijumfovao. Nagrada Udruženja reditelja je jedno od najpouzdanijih predskazanja šta će se dogoditi na dodeli Oskara – od dosadašnja 63 pobednika samo šest nije osvojilo Oskara za najboljeg reditelja. Takođe, poznato je da obično onaj ko osvoji Oskara za režiju, dobija i nagradu za najbolji film. Hazanavicijus je pobedio jake konkurente među kojima su bili Martin Skorseze s filmom „Hugo“ i Vudi Alen s ostvarenjem „Ponoć u Parizu“.

U kategoriji dokumentaraca pobedio je Džejms Marš sa svojim filmom „Project Nim“, u kojem se beleži hronika pokušaja i uspeha šimpanze odgajane kao ljudsko dete. Ovo je najnovija holivudska nagrada za Marša koji je dobio Oskara 2008. godine za „Čoveka na žici“. Inače, Skorseze je ovoga puta imao dva pokušaja, i oba promašaja – u kategoriji dokumentaraca bio je nominovan za „George Harrison: Living in the Material World“.

Robert B. Vajd je dobio trofej za režiju TV-komedije („Curb Your Enthusiasm“), a Peti Dženkins za TV-dramu (pilot epizoda „The Killing“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari