Sajam knjiga: Otvoren nacionalni štand počasnog gosta - Egipta 1Foto: Ministarstvo kulture

Egipat i Srbija imaju šta da ponude jedan drugom. To su prijateljske zemlje i dva naroda koji su se u teškim izazovima toplo razumeli, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na ceremoniji otvaranja nacionalnog štanda Egipta na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja ova arapska republika uživa status počasnog gosta na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

U društvu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji je prisutnima poželeo srdačnu dobrodošlicu u srpsku prestonicu, i ministarke kulture Egipta Ines Abdel Dajem, koja je svečano otvorila nacionalni štand svoje zemlje, Vukosavljević je istakao da  će bogata i plodna egipatska kultura ove godine otvoriti svoja vrata posetiocima Beogradskog sajma.

Posetioci će, dodao je ministar kultre, preko niza planiranih aktivnosti imati mogućnost i privilegiju da upoznaju tajne kaligrafije, da slušaju o egipatskim piscima i da učestvuju u kreativnim radionicama, što predstavlja korak ka zbližavanju naše dve zemlje.

„Svedočimo o više od pet hiljada godina jednog kulturnog, religijskog i društvenog razvoja koji je egipatsku civilizaciju učinio najamblematičnijim znakom svetske kulturne baštine“, naglasio je Vukosavljević ističući slojevitost egipatske kulture i civilizacije.

Otvaranju štanda, koji je deo ceremonije svečanog otvaranja Sajma, prethodio je sastanak Vukosavljevića, sa saradnicima, i delegacije Egipta predvođene ministarkom kulture Ines Abdel Dajem, na kome je ministar istakao „da naše dve države i naša dva naroda povezuje dugo istorijsko i provereno prijateljstvo koje nije samo politička forma, već predstavlja iskreno uverenje građana ovih zemalja“, dodaje se u saopštenju ministarstva,

Jedna od glavnih tema bilateralnog sastanka bila je usaglašavanje Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Vlade Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat za period 2019-2022 koji bi trebalo da intezivira odnose naše dve zemlje, kako oblasti savremene kulture tako i u oblasti kulturnog nasleđa.

S obzirom da je Egipat počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga razgovarano je o intenziviranju saradnje u oblasti književnog prevodilaštva i izdavaštva, sa ciljem povećanja broja prevođenih dela srpskih i egipatskih pisaca, kao i o uspostavljanju saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Osim navedenih tema značajna pažnja je posvećena gostovanjima i koprodukciji između srpskih i egipatskih pozorišta sa posebnim akcentom na balet i operu, saradnji u oblasti kinematografije u okviru koje bi trebalo da bude potpisan Memoranduma o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra, uz predlog da se tokom 2020. u Egiptu održi Festival srpskog filma.

Posebno značajan segment saradnje, o kojem je razgovarano, odnosi se na očuvanje i predstavljanje kulturnog nasleđa obe zemlje.

U planu je finaliziranje dva Memoranduma o razumevanju koji bi trebalo da uspostave saradnju između Velikog egipatskog muzeja i Narodnog muzeja Srbije, kao i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Kako je zaključeno na sastanku, potpisivanje ovih memoranduma omogućilo bi intenzivnu saradnju u organizovanju izložbi antikviteta i replika, razmeni informacija u vezi sa propisima i zakonima u oblasti arheologije, konzervacije i muzeologije, kao i podršku inicijativama u oblasti upravljanja lokalitetima, zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa i razmeni eksperata.

Na otvaranju Međunarodnog beogradskog sajma knjiga govorio je egipatski pisac i predsednik Međunarodnog sajma knjiga Kaira Haitim Alhaj Ali, a svečano ga je otvorio srpski književnik Milovan Vitezović.

Beogradski sajam knjiga, koji se ove godine održava 64. put trajaće od 20. do 27. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari