Sarajevo film festival i dalje po planu 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Dubrovačke letnje igre, svečano su otvorene tokom vikenda, a tokom 71. izdanja pred publikom će biti gotovo 50 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih programa, uz poštovanje mera zaštite od širenja korona virusa, zbog kojeg je niz festivala u regionu otkazan ili odložen.

Epidemiološka situacija, kao i finansijske posledice, ipak su smanjile obim dubrovačkog festivala. Prema rečima direktorke DLI Dore Ružđak Podolski, 71. festivalsko izdanje održava se prvenstveno zahvaljujući podršci ministarke Nine Obuljen Koržinek, koja je imala „viziju i želju da se festival održi“.

„Tokom pandemije nismo spavali, već smo na relaciji Dubrovnik – Zagreb konstruktivno razgovarali o novim oblicima i modalitetima koji bi trebalo da obeleže ovogodišnje Igre… Jedan smo od retkih festivala koji će se ipak održati i moramo biti toga svesni i ponosni na tu činjenicu“, naglasila je direktorka.

Inače, svečanom otvaranju Dubrovačkih letnjih igara, koje će do 25. avgusta biti održane na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija, prisustvovali su i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi državni funkcioneri, koji su pratili program sa broda Zrinski, dok je ostala publika otvaranje gledala sa zidina, rive i brodica u luci, uz pridržavanje epidemioloških mera fizičke distance.

Među brojnim predstavama koje se očekuju narednih dana u Beogradu je i „Intimnost“, autorski rad Biljane Srbljanović i Andreja Nosova, u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, koji bi trebalo da ima premijeru 13. avgusta, u sklopu evropskog projekta Future Epics.

Inače, za svako izvođenje vodiće se evidencija osoba koje učestvuju u programu, kao i evidencija gledalaca, od kojih se već pri kupovini ulaznica tražilo da ostave ime, prezime i kontakt broj.

Sva sedeća i stojeća mesta će biti označena i međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, a poštovaće se i preporučena udaljenost od 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Gledaocima će biti dostupna dezinfekcijska sredstva, a preporučuje se i korištenje zaštitnih maski.

Ipak, zbog posledica širenja epidemije korona virusa, jedan od takođe najvažnijih festivala u Hrvatskoj – Pulski, neće biti održan od 18. do 26. jula u tradicionalnoj formi i sadržaju, kako je prvobitno planirano.

Organizatori će naknadno obavestiti javnost o eventualnim alternativnim kanalima održavanja ili prikazivanja programa.

„U ovom izvanrednom društvenom trenutku, zdravlje publike, gostiju, filmskih autora i medijskih predstavnika, zajednički je i jedini prioritet, te je prilagođavanje programa nužno kako bi poduzeli sve propisane mere i sledili uputstva za sveopštu dobrobit“, saopštili su organizatori 67. Pule samo par dana nakon što je i Motovun film festival, planiran od 30. jula do 1. avgusta, otkazan zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom.

U trci za Zlatnu arenu bilo je najavljeno 16 filmova, od kojih je pet hrvatskih, a čak 11 je manjinskih koprodukcija, među kojima i „Otac“ Srdana Golubovića i „Pijavice“ Dragana Marinkovića.

Festival je trebalo da otvori naslov „Mare“ rediteljke Andree Štake iz Švajcarske, a žirijem da predsedava rediteljka Dana Budisavljević, dobitnica Velike zlatne arene 2019. i pobednica 66. Pulskog festivala.

Pomenuti Motovun film festival otkazan je jer su organizatori, u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, zaključili da bi okupljanje u maloj sredini Motovuna predstavljalo rizik, te da je njihova želja „da motovunsko Brdo filmova svima ostane mesto lepih uspomena“.

Ipak, budući da organizatori imaju želju da filmovi koje su pripremila stignu do publike, to će se i dogoditi, tako što će program biti izmešten iz malog grada u Istri.

Projekcije će biti organizovane duž Jadranske obale, kao i u Zagrebu, tokom narednih meseci, a prema potrebi, deo filmova biće dostupan onlajn.

Na Motovun film festivalu trebalo je da bude prikazan film „Ajvar“ u režiji Ane Marije Rossi, kao i kratki igrani film „Šerbet“ Nikole Stojanovića.

Sarajevo film festival još uvek se drži svojih planova. Najvažniji filmska manifestacija u regionu trebalo bi da bude održana od 14. do 21. avgusta.

„Kovid 19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo film festival mora proći kroz određene promjene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema i partija na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti“, izjavio je direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

Festival je održan 1995. za vreme opsade Sarajeva, pa kako pišu inostrani mediji, nema sumnje da će moći da se nosi i sa virusom.

Inače, program festivala još uvek nije poznat, ali se zna da će žirijem predsedavati oskarovac Mišel Azanavičijus („Umetnik“), te da će nagradu Počasno srce Sarajeva dobiti meksički autor Mikel Franko.

I Palićki festival po planu

I brojni letnji festivali u Srbiji otkazani su prethodnih dana. Ipak i dalje se očekuje da će 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić biti održano u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Ova manifestacija već je pomerena za dve nedelje od svog tradicionalnog perioda održavanja, kako kažu organizatori, da bi imali više vremena i mogućnosti da pripreme događaj u novim okolnostima. Festival će biti otvoren premijerom filma „Ime naroda“ Darka Bajića o Svetozaru Miletiću, koga igra Ljubomir Bandović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari