Kako su gumene čizme postale toliko popularne? Jednostavno, pre nekoliko godina britanska manekenka Kejt Mos je obula obične „hunter“, ukombinovala ih sa kratkim teksas šortsom i pojavila se u tom izdanju i van blatnjavog festivala Glastonberi. Kombinacija prodata. Isto važi i za „ugg“ čizme, baletanke, uske farmerke, sakoe do struka, Luj Vitonov šal od kašmira sa leopardovom šarom, a sada je vratila u modu blejzere i plitke čizme. Nije čudo što kada je Kejt Mos u pitanju važi priča da joj nedeljno stižu kamioni odeće poznatih kreatora, koji je mole da obuče nešto njihovo jer znaju da će – ako paparaci fotografišu poznatu Britanku u njihovoj odeći, sutradan svi koji drže do mode kupiti to isto.

Zato i nije iznenađujuće što je prestižni modni magazin Vog proglasio upravo Kejt za najbolju odevenu ženu decenije. „Ona svakog trenutka izgleda šik i opušteno. Biramo osobe koje su kreativne, žene koje izgledaju kao da nose odeću koju baš žele da imaju na sebi“, objasnila je Aleksandra Kotur jedna od urednica Voga, čije naslovne strane je Kejt Mos krasila više od 40 puta.

I utisak je da zaista u proteklih deset godina niko kao Kejt nije imao toliki uticaj na ženski stil odevanja. Jasno je da modne diktate odavno ne postavljaju samo dizajneri. Način na koji treba kombinovati odeću jednog dizajnera ili je miksati sa kreacijama drugog, odnosno kako i šta treba nositi zapravo je u rukama takozvanih fashionista ili baš tih ikona stila koje svakodnevno viđamo u modnim i „lifestyle“ magazinima. Lista ovih likova, iako podrazumeva čitav svet, poprilično je kratka, a na njenom čelu je s pravom žena koju svi toliko vole da kopiraju. Kejt Mos je tokom godina razvila svoju jedinstvenu modnu formulu. Ona uživa da krši pravila, ali ujedno se striktno drži osnova – šta može, a šta ne. Za Kejt kada su dnevna izdanja u pitanju sve počinje sa farmerkama. Kada su sve devojke nosile džins sa spuštenim strukom, Kejt je prkosila u onima sa visokim strukom – i naravno ubrzo su svi ispoštovali njenu odluku. Mosova je odavno shvatila da ne treba slepo pratiti modu i držati se isključivo aktuelnih krojeva, te zato je često možemo videti u vintidžodeći, u materijalima koji se jednostavno više ne proizvode. Kejt uvek izgleda kao da se spremila za 10 minuta, tako je i kada je na crvenom tepihu. Stara je priča da se filmske i muzičke zvezde često postide kada vide Kejt, jer ona u odnosu na njih ne izgleda „zacementirano“ i kao da je na njenom izgledu radio čitav tim stilista, šminkera i frizera, što i jeste slučaj kada su u pitanju „ostali“.

Modne stručnjake oduševljava kako nosi „nespojivo“. Uvek se pitaju – ko bi osim nje mogao tako dobro da izgleda u viktorijanskoj košulji u kombinacije sa PVC pantalonama, u pank čizmama i šljokastoj haljini, elegantnoj toaleti sa kaputom u leopard dezenu… Odgovor na ta pitanja još uvek nisu našli.

Na listi Mišel Obama i Lejdi Gaga

„Modna biblija“ Vog objavio je listu najbolje obučenih žena koja će se naći u specijalnom januarskom izdanju ovog časopisa. Iako naslovnicu krasi mlada glumica Blejk Lajvli u haljini sa potpisom poznate modne kuće „Reed Krakoff“, zvezda magazina svakako je Kejt Mos. Na ovogodišnjoj listi najbolje odevenih slavnih žena su između ostalih prva dama SAD Mišel Obama, pop zvezda Lejdi Gaga, glumice Marion Kotijar, Džesika Bil, Sara Džesika Parker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari