„Ljubav nije nebitna, ali je Dan zaljubljenih bezveze“ smatra pevačica pop grupe Jinx (Džinks), Jadranka Ivaniš, poznatija pod pseudonimom Jaja, objašnjavajući da su za zakazivanje beogradskog koncerta u Studentskom kulturnom centru baš na 14. februar krivi menadžeri. Gitarista zagrebačkog sastava Goran Muratović, poznatiji kao Koko Moskito, nadovezuje se da je „nelogično da postoji samo jedan Dan ljubavi u godini“. Jinx u Beograd dolaze u sklopu turneje na kojoj promovišu album „Diksilend“ i ovo im je tek drugo gostovanje u glavnom gradu Srbije. Pored Beograda u Srbiji su svirali još i u Novom Sadu, na Egzit festivalu.


Zašto pravite koncert na Dan zaljubljenih iako ne priznajete taj praznik?

Jaja: Slučajno. Mi samo pevamo i radimo, a ostalo sređuju menadžeri. Meni je lično to potpuno nebitan dan i zaista nemam neki poseban odnos prema njemu. Glupo je da postoji dan u godini kada treba trošiti novac na nekakve glupe poklone i navodno tako dokazivati ljubav.

Koko Moskito: Meni je takođe malo nelogično da sada postoji kao poseban dan ljubavi, ali ne znam zašto se Jaja buni kada ionako mahom samo muškarci kupuju poklone ženama na taj dan (smeh). Dođite na koncert i ako niste zaljubljeni, lepo ćete se provesti.

Gde je teže svirati, na festivalu poput Egzita ili na samostalnom koncertu?

Jaja: Nama više stvarno ništa ne stvara pritisak. Na festivalu postoji jedna pozitivna motivacija jer ima i drugih bendova. Sa druge strane zaista je super novi osećaj i kada dođeš u drugi grad, gde još nisi svirao i gde treba da pridobiješ novu publiku. Tamo gde te već znaju, gde si već godinama prisutan, nema početničkog uzbuđenja ili želje za dokazivanjem, demonstriranjem sile. Zato je i nama sjajno da smo konačno došli u Srbiju i da ćemo tek pokazati šta umemo.

Šta je bilo presudno za raspad grupe 2002. godine i povratak na scenu pet godina kasnije?

Jaja: Za raspad dosta toga, ali za novo formiranje grupe samo zavisnost od stejdža.

Koko Moskito: Da se nismo tada raspali možda nas do danas više ne bi ni bilo. Nije mi bilo posebno drago što je došlo do raspada i lično sam to teško podneo. Ali, danas mi je drago što smo se tada raspali jer sam sada uveren da se nikada više ne bismo sastali da je to došlo kasnije. Ceo taj prvi period benda smatram nekako dosta nerazumnim. Mi smo dugo bili demo bend i nekako nam se brzo dogodila jedna slava preko noći, koja nije prestala do momenta kada smo se raspali. I sve to je bilo malo previše fantastično za moj ukus, otprilike previše stvarno da bi bilo realno. Danas realnije gledam i na posao i na to ko je kakav.

Kako je došlo do saradnje sa nekadašnjim basistom grupa Haustor i Vještice, Srđanom Saherom, u pesmi „Klinci su u redu“?

Koko Moskito: U suštini vrlo jednostavno iako Saher nesumnjivo spada među najveća imena nekadašnje jugoslovenske rok scene. On je nama, ustvari meni bio dužan od ranije i ja sam mu rekao: „Čuj stari, došlo je vreme na naplatu“. Razmišljali smo da nam za tu pesmu treba gost koji bi na neki način pripadao drugoj generaciji. Možda je on kao predstavnik „novovalne“ generacije čak i premlad za tu pesmu.

Zašto insistirate na psuedonimima kada se pojavljujete u javnosti?

Koko Moskito: Evo priznajemo, stidimo se naših pravih imena. Raskrinkani smo (smeh).

Jaja: To je počelo kao zafrkancija još na početku karijere dok smo pevali na engleskom. Na kraju nam se svidelo i tako smo i ostavili.

SKC umesto Doma omladine

Pošto renoviranje Doma omladine Beograda ipak neće biti završeno do 14. februara, koncert grupe Džinks premešten je u Studentski kulturni centar. Iz koncertne agencije Long Play obaveštavaju da će već kupljene karte za Dom omladine važiti i za SKC. Cena pojedinačne karte iznosi 1.200 dinara, dok takozvana karta za dvoje košta 2.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari