Invazija nove urbane muzike i vizuelne umetnosti iz Ljubljane, pod nazivom „Ko je** Laibach“, očekuje nas večeras od 20 sati u Domu omladine. Centar urbane kulture Kino Šiška vraća posetu Domu omladine i beogradskoj publici predstavlja selekciju najaktuelnijih bendova, DJ-eva i vizuelnih kreativaca iz Ljubljane: Melodrom, Moveknowledgement, We Can’t Sleep At Night, Smetnjak DJ/VJ team, Multipraktik/Good Foot DJ/VJ team i beogradski gosti.


Grupa Melodrom sa Laibachom ne deli samo pevačicu – Mina je drugi vokal Laibacha, nego i konceptuelnu zrelost i dark estetiku. Između portishedovske trip-hop melanholije i koktotvinsovskog dark popa graciozno se ljulja senzualna muzika Melodroma. We Can’t Sleep At Night su vanbračna deca buntovničkog pank hedonizma Pankrta i nestašnog indi-roka novog doba. Oni su dečački naloženi u stilu Arctic Monkeys, melodično pankovski kao Pixies, raštimovano štekću kao The Fall, a po duši i patikama braća beogradskih bendova Petrol i Repetitor. Urbani fankrok Miladojke Moveknowledgement danas nadograđuju suverenim hip-hopom, dabom, indi rokom i dens ritmikom u eksplozivni power miks angažovane muzike novog doba sa plesnim nabojem. Ako nekome fali pank-treš-disko atmosfera Videosexa – biće prisutna u audio-vizuelnim akcijama DJ/VJ ekipa Smetnjak i Multipraktik.

U Jugoslaviji se, tokom osamdesetih godina prošlog veka, kulturna razmena odvijala u svim pravcima. Legendarni bendovi dolazili su iz svih regionalnih središta i bili jednako popularni kako u Beogradu i Ljubljani, tako i u Sarajevu, Zagrebu ili Skoplju. U posleratnom balkanskom vremenu i prostoru čini se da interesovanje za nova dešavanja odvija samo na zapadu bivše države. Bendovi sa ex-YU prostora redovni su gosti u Ljubljani i njihova publika se stalno uvećava. Sa druge strane, za nove slovenačke bendove lakše je pronaći publiku u Francuskoj, Nemačkoj ili Južnoj Africi, nego u nekadašnjim bratskim republikama.

Kako se danas svira u Ljubljani

„Koga je briga šta dolazi iz Ljubljane ako to nije Laibach?! Reći ćete: nemate više bendova kao što su bili Laibach, Pankrti, Miladojka Youneed, Videosex… E, pa, imamo ih i stižu pravo pred vas, na scenu Dom omladine, da pokažu kako se danas svira u Ljubljani!“, kažu organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari