„Isprovociran nagađanjima oko toga ko je prvi razvio svemirski program – Tito, Kenedi ili Rusi – kapetan Virvel je odlučio da one koji su zaboravili podseti ko je u stvari bio prvi… Tačno 10 godina nakon prvog koncerta, održanog baš u klubu Doma omladine, Virvel se vraća na mesto lansiranja da vidi ko je gde stigao…

Stare pesme, nove, neke retko svirane, iznenađenja kao i uvek…“ – ovako su Virvel najavili svoj večerašnji koncert u Domu omladine, pod nazivom „Virvel Space program“, a još ponešto o njima nam je otkrio, glavom i bradom, kapetan Virvel!

  • Koncert u DOB-u ste najavili kao „Virvel Space Program“ – u čemu je tajna?

Nije nikakva tajna, podigla se prašina oko tog nekakvog dokumentarca ko je prvi razvio svemirski program, navodno čak Jugoslavija i Tito, pa smo hteli da podsetimo ljude na realnost – dakle Virvel i Brzi Svemir, jedini svemirski program koji smo ikada imali!

  • I ime Virvel i zvučni pejzaži kojima je prožeta vaša muzika asociraju na Skandinaviju i daleki sever – pretpostavljam da to nije slučajnost?

Pa samo ime jeste skandinavsko, znači vrtlog ili vir, ali jednostavno nam je sjajno zvučala sama reč, nije bilo nekakvih skrivenih značenja – sever, hladnoća, to je uvek inspirativno, naročito ovih dana na minus 10, poslednje izdanje nam se i zove Sibir.

  • Poznati ste po tome što odbijate da se ukalupite u žanrovske odrednice – kako biste vi sami opisali zvuk i poetiku Virvela?

Ne bismo karakterisali naš zvuk ako ne moramo, prilično spontano i intuitivno stvaramo muziku, bez previše razmišljanja i očekivanja.

  • Šta vas inspiriše/motiviše u stvaralačkim momentima?

Sloboda, radost stvaranja muzike, njeno terapeutsko delovanje, osećaj koji pruža, mogućnost i nada da postoji i nešto van ove užasne realnosti.

  • Šta je „alternativna realnost“ koju pominjete u biografiji benda i koliko je za vas uopšte muzika povezana sa realnošću svakodnevnice?

Mi smo kao i verovatno većina ljudi zgađeni svetom u kome živimo, na skoro svakom nivou, od politike pa do kulture i dalje. Bavljenje muzikom kroz Virvel nam pruža nekakvu vrstu bega od svega toga, odatle i izbegavanje medija i pripadanja bilo čemu osim sebi samima, sami objavljujemo svoja izdanja, organizujemo koncerte…

  • Vaše poslednje izdanje „Sibir“ još uvek je aktuelno – da li radite na novom materijalu?

Mi neprekidno radimo na novim idejama, trenutno smo u nekakvim kreativnim razmimoilaženjima unutar samog benda, ko zna gde ćemo stići na kraju, nešto od svega toga će se čuti na predstojećem koncertu…

Grupa Virvel je počela sa radom 1999. godine u Beogradu. Članovi benda su sticali iskustvo višegodišnjim sviranjem u više beogradskih bendova, ali su vrhunac kreativnosti dostigli pod imenom Virvel. Veoma brzo bend od off projekta dolazi do svog prvog izdanja (S/T – Rapanelli Records 2001) i brojnih koncerata. Mediji u to vreme, u nedostatku prikladnijeg termina zvuk benda karakterišu kao post-rock ili space-rock sa čim se sami članovi nikada nisu slagali, smatrajući ovae odrednice suviše isključivim. Bend nastavlja sa koncertnim aktivnostima stvarajući muziku drugih mogućnosti, a nakon singl izdanja (Brzi svemir/Ian Fleming – Rapanelli 2005), 2006. objavljuje svoj drugi album (Sa dna – Rapanelli Records) koji stiže do samog vrha svih relevantnih godišnjih lista. Godina 2007. je za Virvel izuzetno uspešna, bend putuje na mini ex-Yu turneju koja će svoj vrhunac imati na festivalu Žedno uho u Zagrebu, kao i nastupima u Ljubljani, Mariboru, Skoplju. Njihovo poslednje izdanje, EP „Sibir“, objavljeno je 2010. godine, takođe za Rapanelli Records. Koncert u Domu omladine počinje u 21 sat, a cena ulaznice je 450 dinara.

Autentičan senzibilitet, atmosfera i eksperiment

Ne plašeći se da istražuju kroz zvuk i sopstvene emocije, članovi benda su stvorili sasvim autentičan senzibilitet, a eksperimentisanje sa raznovrsnim muzičkim žanrovima čini koncerte Virvela posebnim iskustvom. Zvuk ovog benda, koji kritičari najčešće opisuju kao postrok, zapravo predstavlja stvaranje specifične atmosfere. Verujući u alternativnu realnost, članovi benda uglavnom izbegavaju publicitet, albume objavljuju za sopstvenu etiketu i sami biraju ljude sa kojima će sarađivati i na koji će način to činiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari