Virtuozi iz Holandije koji će publiku razgaliti i nasmejati do suza – perkusionisti i zabavljači Percossa, prvi put će nastupiti u Beogradu i to dve večeri zaredom, 30. septembra i 1. oktobra u Domu sindikata. Svetska senzacija Percossa nastala je krajem 80-ih izvodeći muzičke performanse po ulicama južne Francuske, dovijajući se na razne načine kako bi privukli pažnju prolaznika. Nema sumnje da duh i priroda uličnog sviranja i dalje inspirišu članove Percosse da zabavljaju ljude i učvršćuju njihovu posvećenost umetničkim inovacijama.

Ta nezaobilazna raznovrsnost i instinkt za muzički teatar jesu upravo ono što definiše grupu. Godine 1998. Percossa je prenela sve svoje muzičko i teatarsko umeće u pozorišta.

Grupu Percossa čine četvorica profesora univerziteta koja, pored udaraljki, ritam i muziku proizvode služeći se svojim telima i predmetima iz svakodnevnog života na originalan i duhovit način i uz zapanjujuću tehničku virtuoznost. Njihova ogromna kreativnost ogleda se u savršenom povezivanju muzike, pozorišta, igri senki, magije, akrobatike, pantomime, cirkusa, stepovanja i stand-up komedije koja impresionira sve generacije. Ovde nisu bitne reči nego pokreti. Oni su „pozorište bez reči“ i vode kroz različite muzičke pravce. Na njihovom nastupu moći će da se čuju uzbudljivi afrički ritmovi, australijska tradicionalna muzika i strastveni latinski zvuci, uz duhovite interpretacije.

Njihove nastupe prate sledeći komentari: „Žestoki perkusionisti od kojih vam krenu žmarci“ (The Times) i „Bez kompromisa, bez pauze, bez milosti“ (Daily Mirror). Članovi sastava Percossa komponovali su muziku za 11 plesnih trupa u sedam zemalja i predaju na nekoliko konzervatorijuma u Holandiji. U Beograd dolaze sa najnovijom predstavom, šestom po redu „The Rebels of Rhythm“ sa kojom su već nastupili u preko 20 gradova. Organizator koncerta je Arena Beograd, a ulaznice će uskoro biti u prodaji.

Inspiracija je ono od čega se koža naježi

Nezaustavljiva bujica hitova, pronicljivog humora i akrobatskih tačaka upakovanih u pozorišni nastup prosto je nestvarna. Ovim momcima perkusije nisu cilj, već sredstvo da se podstakne mašta, a svet koji stvaraju u svojim predstavama vrlo je šarolik. Na pitanje gde pronalaze inspiraciju kažu: „Šta nas inspiriše? Svet perkusija, i zapadni i etnički. Muzika, ples, pozorište, umetnost, cirkus, različite predstave. Sve što se kreće, što nas zadivljuje, uzbuđuje, pokreće, od čega nam se koža naježi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari