Silafest: Gran pri filmu „Once Hamoun“ iz Irana 1Foto: Danas

Glavna nagrada, Gran pri SILAFEST-a, održanog u amfiteatru na obali Dunava u Velikom Gradištu, pripala je filmu „Once Hamoun“ iz Irana koji svedoči o trajanju jednog jezera u toj dalekoj zemlji.

Nakon pet večernjih projekcija inspirativnih filmskih ostvarenja na međunarodnom, 10. po redu, Festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest“, žiri je najbolјima dodelio 21 nagradu i priznanje u sedam kategorija.

Svetski priznati režiseri, producenti, vlasnici filmskih kuća, distributeri filmova, među kojima i “Oskarom“ nagrađeni umetnici i poznata imena poput Pegah Ghaemi, Renate i Andreasa  Mešuh, Džona Dridonksa, Terensa Kliforda-Amosa, oskarovca Zbignjeva Žmudskog, Kolina i Sare Artur, ocenjivali su ove godine kvalitet domaćih i stranih dela ekološkog i turističkog filma.

Projekcije su počele filmom “What to do in Veliko Gradiste“,  reditelјa Džulijana Mekdonela iz Londona, posvećenom Festivalu koji je programom stao rame uz rame sa festivalima porodice CIFT-e koji se tokom godine održavaju u Nјujorku, Beču, Nici, Kanu, Dubaiju i drugim gradovima.

Od 72 prikazanih ostvarenja, najvrednijim su dodelјene nagrade Beli bagrem, Plavi Dunav, Srebrni i Zlatni Pinkum, Srebrni i Zlatni talas u više kategorija, gran pri festivala kao i posebna priznanja žirija.

Gran pri za film “Once Hamoun“, koji upečatljivo i suptilno svedoči o prošlom vremenu jednog jezera, režirao je Mohammad Ehsani iz Irana, predstavnici domovine dobitnika je uručio predsednik opštine i predsednik Umetničkog saveta “Silafesta“, Dragan Milić, zahvališi ovom prilikom svim učesnicima i posetiocima kao i organizatoru festivala uz napomenu da „Silafest“ treba da traje i da će ga opština i ubuduće podržavati.

Završne večeri Festivala čulo se i da je neophodna veća pomoć i podrška srpskom filmu koji je veoma malo zastuplјen što je potvrdio i producent Festivala, Boško Savković.

Zahvalnost na dugogogišnjem angažovanju na Festivalu izrazila je i predstavnica Turističke organizacije Srbije, Ljilјana Čerović, koja svoj doprinos daje od samog početka ovog festivala posvećenog turizmu i ekologiji.

Projekcije su održavane u gradskom parku na obali Dunava, na Srebrnom jezeru i po prvi put  u karavan-saraju Ramske tvrđave, a ovogodišnji festival prenosio se preko live streaminga u nekoliko zemalјa pa su ga uživo pratili i građani Rešice u Rumuniji kao i posetioci na Srebrnom jezeru.

Festival su podržali Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija,  Visoka turistička škola, Turistička organizcija Srbije  i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari