Beogradska premijera predstave „Čekajući Godoa“ u postavci Bebe Balašević biće izvedena 28. marta u 20 sati na sceni Plave dvorane Sava centra. U ispitnoj predstavi mlade rediteljke koja je za komad osmislila i scenografiju, glavne uloge Vladimira i Estragona tumače Jovana Balašević i Nataša Bocij, Poco i Srećko su Bogdan Trifunović i Petar Jovanović, a pojavljuje se i Aleksa Balašević u ulozi Dečaka.

Beogradska premijera predstave „Čekajući Godoa“ u postavci Bebe Balašević biće izvedena 28. marta u 20 sati na sceni Plave dvorane Sava centra. U ispitnoj predstavi mlade rediteljke koja je za komad osmislila i scenografiju, glavne uloge Vladimira i Estragona tumače Jovana Balašević i Nataša Bocij, Poco i Srećko su Bogdan Trifunović i Petar Jovanović, a pojavljuje se i Aleksa Balašević u ulozi Dečaka. Ovakva podela u kojoj žene igraju muškarce, smatra rediteljka, ne odskače od koncepta Semjuela Beketa, iako je, dodaje, on izričito zahtevao da u komadu ne igraju žene.
– Komad sam osmislila kao slepstik komediju, pa su mi u njemu bile potrebne baletski obrazovane i fizički spremne osobe. U tom smislu, mislim da su Jovana i Nataša dobar izbor za uloge – rekla je rediteljka, dodajući da je sam Semjuel Beket jednom prilikom izjavio da bi idealna podela za noseće uloge komada bili Čarli Čaplin i Baster Kiton. O ulozi Vladimira govorila je i glumica Jovana Balašević, rekavši da je, s obzirom na to da se radi o zahtevnom tekstu, ta uloga i dobar način da se razbiju predrasude na osnovu kojih joj se najčešće dodeljuju tipske, nezahtevne uloge „lepuškastih sekretarica“.
Predstava „Čekajuću Godoa“ ponikla je iz uverenja rediteljke da se u Beketovom komadu radi o večito aktuelnom preispitivanju ljudske prirode i nadi u bolje sutra. Komad je u odnosu na originalan dramski tekst gotovo duplo skraćen (na sat i desetak minuta), jer je, kaže Balaševićeva, namenjen savremenom gledaocu koji živi ubrzano i nema mnogo strpljenja. Istovremeno komad predstavlja i „izraz želje da se iz optike mladih ljudi na početku novog veka postave nove strepnje, razmišljanja i strahovi“.
Pozorišna postavka unutar Velike scene Sava centra podrazumeva da će se na sceni nalaziti i glumci i publika, kao što je to bio slučaj sa pojedinim produkcijama Belefa i Bitefa, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vuk Žugić, pomoćnik direktora Sava centra za oblast kulture. Predstava se, inače, izvodi u okviru redovnog repertoara Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a ulaznice za beogradsku postavku mogu se nabaviti po ceni od 500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari