U okviru Novosadskih muzičkih svečanosti održaće se 10 koncerata 1

Novosadske muzičke svečanosti otvorene su u Srpskom narodnom pozorištu, a nakon svečanog otvaranja, publika je imala prilike da uživa u koncertnoj premijeri nedovršene opere „Sardanapolo“ Franca Lista.

Novosadske muzičke svečanosti otvorio je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da je NOMUS festival koji veliča ime Novog Sada i sigurno „ima zasluge što naš grad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture 2021“.

– Rastući zajedno sa ovim gradom i preispitujući svoju koncepciju, ali i mudro balansirajući između želja i mogućnosti, ovaj prevashodno kamerno koncipiran festival, postepeno je tokom decenija trajanja širio svoje žanrovske granice. Prerastao je iz nacionalne u manifestaciju međunarodnog značaja i tako zauzeo mesto na svetskom koncertnom prostoru, istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, dodajući da zahvaljujući svojoj repertoarskoj fleksibilnosti ovaj festival ispunjava Novi Sad i omiljene koncertne prostore u gradu najistančanijim zvucima, podsećajući nas da „koliko god bila žanrovski različita, muzika predstavlja sredstvo univerzalnog razumevanja.“

Predsednik gradskog parlamenta je ocenio da eminentni umetnici svih generacija, zajedno sa organizatorima, urednicima i saradnicima NOMUS-a, kreiraju svake godine jedan novi, nezaboravan i iznad svega jedinstven umetnički sadržaj po kome je Novi Sad prepoznatljiv na svim meridijanima, dok akcenat na mladim izvođačima na poseban način uklapa NOMUS u činjenicu da je Novi Sad ove godine Omladinska prestonica Evrope.

Ovogodišnji NOMUS se održava do 18. aprila, a tokom trajanja manifestacije održaće se 10 koncerata, koje će priređivati ugledni domaći solisti i ansambli, kao i muzičari iz Litvanije, Estonije, Letonije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije. Ovogodišnji program NOMUS-a obogaćen je i sa dva „neklasična“ muzička sadržaja, a značajni deo Novosadskih muzičkih svečanosti predstavljaće i prateći sadržaji, promo koncerti i programi za mlade. Organizator NOMUS-a je Muzička omladina Novog Sada, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Koncert Octopusa u Galeriji Matice srpske

Koncert Kvarteta pijanista Octopus iz Izraela najavljen za večeras sa početkom u 20,00 časova, umesto u Gradskoj kući, održaće se u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1. Iako se u muzičkom i žanrovskom obilju današnjice, sve češće javlja ovakva instrumentalna formacija, kvartet pijanista je i dalje retka pojava na sceni, neotkriveno, atraktivno i bogato zvučno i potentno, zanimljivo i izazovno literarno područje. Karte za ovaj program se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta u Galeriji Matice srpske. Cena ulaznice: 500,00 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari