Trobroj Književnog magazina sa novim uredništvom na čelu 1

U Srpskom književnom društvu predstavljen je novi broj, odnosno trobroj časopisa koje ovo udruženje izdaje – Književnog magazina. Kako je najavio predsednik SKD Nenad Milošević, u pitanju je zapravo nova serija ovog časopisa na novim uredništvom na čelu.

Jedan od razloga radikalnog zaokreta je i tragedija koja se nedavno odigrala u srpskom društvu i potreba da se i pisci oglase o takvim fenomenima.

Drugi razlog je to što je, istakao je Milošević, kultura u opasnosti da se u njoj nametnu potrošeni obrasci i ovo novo poglavlje starog magazina je početak borbe da se to ne dogodi.

Štaviše, kako je primetila nova glavna i odgovorna urednica Književnog magazina Tatjana Rosić, srpska književna scena najslabija je u regionu i ovakav, novi Magazin, između ostalog treba da doprinese da se ta scena ponovo oživi i učni relevantnom za savremeno srpsko društvo.

Pored Rosić redakciju čine i: Jelena Nidžović, urednica za prozu, Dragan Đorđević, urednik za teoriju i kritiku, Nenad Jovanović, zadužen za poeziju, i Sonja Veselinović, koja uređuje prevodnu književnost.

Rekavši da je ranije časopis prevashodno bio književni, Tatjana Rosić naglasila je da su sada hteli da ga smeste u širi kulturni kontekst, uključujući pomenute tragedije koje su se dogodile tik uoči trenutka kada je novi Književni magazin trebalo da se pojavi.

To je u poslednjem trenutku izmenilo tekstove koji su se u njemu našli i učinilo da on naraste do trobroja.

Osim toga, Magazin u sebe sada uključuje i druge medije, kao i intermedijalni pristup književnosti.

Najzad, naglasila je Rosić, nova redakcija poetički i ideološki nije u dosluhu sa prethodnom.

Strukturu časopisa tj. rubrike čine: Kultura otpora, koja je u ovom broju upravo odgovor na ono što nam se dogodilo, ali koja ne mora uvek biti aktuelna već će se oslanjati na činjenicu da nema otpora bez kulture, ali ni kulture bez otpora, kako je rekla Rosić; Iz rukopisa, kako i ime kaže, donosi tekstove iz još neobjavljenih knjiga, u ovom broju iz romana Dragana Velikića „Priča iz Bečke šume“; Digitalni vrt se bavi digitalnom umetnošću i veštačkom inteligencijom; Interakcija se bavi drugim umetnostima, filmom i vizuelnom umetnošću, na primer; esejistički diskurs objavljuje se pod rubrikom Zapisi, a ideja je da se pokrene i rubrika Eseji i rubrika Arhiva; Rečnik prekarijata uređuje Adriana Zaharijević.

Najzad, tu su i kritike proze i poezije.

Književni magazin je i dizajnerski preoblikovan zahvaljujući Draganu Protiću Proti iz Škarta, a korice i ilustracije u broju delo su umetnika Rene Redle i Vladana Jeremića.

Osim namere da se Književni magazin nađe u pojedinim knjižarama, on će „malo kasnije“, kako je rečeno, biti i onlajn na sajtu SKD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari