U Negotinu počinju 54. Mokranjčevi dani 1

Programski koncept 54. festivala Mokranjčevi dani čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, on doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije.

Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove: natpevavanje i brojne horske koncerte. Ove godine na natpevavanju sa zadovoljstvom očekujemo nastupe četiri inostrana hora, među kojima, pored redovnih gostiju iz okruženja, iz Severne Makedonije i Crne Gore, dolaze i ansambli iz NJujorka i Amsterdama, a učestvuju i dva domaća hora, iz Zaječara i Valjeva.

Na festivalu nastupaju i Kamerni hor Muzičke škole Mokranjac iz Beograda, pod dirigentskom palicom Milice Đokić, a povodom 125 godina postojanja škole, zatim pobednik natpevavanja 2017. godine Hor Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečji hora Duga iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve.

Sa posebnim pijetetom obeležićemo i jubilej našeg jedinstvenog profesionalnog horskog ansambla, Hora RTS, koji će pod upravom svog dirigenta maestra Bojana Suđića izvesti odabrana Mokranjčeva dela, a zatim učestvovati i u interpretaciji Mocartovog Rekvijema. Napomenula bih da je tokom 54 godine postojanja ovo remek-delo do sada izvedeno samo dva puta, 1991. i 2006. godine, i verujem da će za posetioce biti istinsko otkrovenje njihova inovativna i kreativna interpretacija, koju smo imali prilike da čujemo proletos u Sava centru u Beogradu.

Na festivalu će ansambl Pozorišta na Terazijama izvesti mjuzikl „Čikago“ u režiji Kokana Mladenovića. Na koncertnom podijumu biće izveden program u spomen velikana srpske muzike Konstantina Babića na kojem nastupaju mecosopran Dragana Popović, tenor LJubomir Popović i pijanista Milan Šumenković. U sklopu Večernje serenade program posvećen baroknim muzičkim oblicima pasakalji i čakoni izvešće čembalistkinja Svetlana Stojanović Kutlača.

Zatim nastupa Beogradski kamerni orkestar „LJubica Marić“ predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom Crni Goro nalaze se dela srpskih kompozitora nastala tokom proteklih stotinak godina. Nastupiće i umetnički ansambl Jovan Maljoković Balkan salsa band koji je pripremio program inspirisan Mokranjčevim delima.

Negotinska publika ove godine će imati priliku da vidi u „pratećim“ programima festivala klasiku u 11 – koncerte na otvorenom gde popred učesnika festivala nastupaju profesori Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina i horski ansambli iz Turn Severina (Rumunija) i Gradski kamerni hor iz Zaječara. Likovni program će biti predstavljen sa tri izložbe: grafičkom zbirkom moderne galerije iz Subotice, slikama sa kolonije Eho muzike i izložbom Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog (povodom 120 godina od rođenja velikana farmacije). Program Niti tradicije u Mokranju predstavlja delatnost folklornih ansambala.

Kada je u pitanju izdavaštvo, ove godine će biti predstavljeni trostruki kompakt disk Miroljuba Aranđelovića Rasinskog „Zvukovez“, nove knjige Gordane Krajačić i kolektivna monografija posvećena komičnoj operi Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira“.

Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca o svojim istraživanjima govoriće dr Sanda Dodik, profesorka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja će govoriti o Mokranjčevom uticaju na stvaralaštvo najistaknutijeg banjalučkog kompozitora Vlade Miloševića.

Autorka je selektorka 54. Mokranjčevih dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari