Uvod u egiptologiju u Muzeju afričke umetnosti 1Foto:EPA/KHALED ELFIQI

Muzej afričke umetnosti, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji, pokrenuo je prvi kurs posvećen egiptologiji a danas je u prostorijama Muzeja održan prvi, besplatan promotivni čas.

Kurs je, kako je saopšteno, osmišljen sa ciljem da se na naučno popularan način, kombinovanjem predavanja i praktičnih vežbi, najširoj javnosti približi jedna od možda najpopularnijih naučnih disciplina danas – egiptologija. Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju u Pragu i saradnik Muzeja, upoznao je zainteresovane polaznike sa ključnim pojmovima, istorijskim epohama, ličnostima i najvažnijim otkrićima koji će biti obrađeni tokom dvomesečnog ciklusa predavanja.

Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguveili, istakao je da je veoma prijatno iznenađen ovom inicijativom Muzeja afričke umetnosti, kao i interesovanjem koje je program izazvao u javnosti. On je uručio i poseban pokon – repliku takozvanog Kamena iz Rozete, predmeta koji je poslužio kao osnova za dešifrovanje hijeroglifskog pisma.

Egipat je jedna od kolevki moderne civilizacije i njegov direktni uticaj na docniji grčko-rimski svet je nemerljiv. Istorijski kontinuitet egipatske civilizacije se može pratiti od oko 3600 g.p.n.e. do 400 g.n.e, dok je staroegipatski jezik u svim svojim fazama jedan od najduže posvedočenih korišćenih jezika na svetu. Mnoštvo tekovina egipatske civilizacije zapravo je u upotrebi i danas; kako i na koji način – biće jedan od fokusa ovog kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari