Zbog čega je uništen mural sa likom Nebojše Glogovca u Užicu?

Veliki umetnik "oteran" sa zida privatnog objekta

Ostavite komentar


  1. Gotovo da nema coveka u Srbiji koji ne postuje lik i delo Nebojse Glogovca. Ima jedan koji nije uputio saucesce ni porodici ni glumcima, kolegama , ni pozoristu. Vidim njegove produzene prste mrznje u ovom incidentu.

    1. Reklama za sredstvo za zastitu bilja??? Mnogo ce doprineti prodaji.Bolje da nije dozvolio da se mural naslika.

  2. Pretpostavljam da je to necija privatna kuca, a vlasnik ima prava da radi sa svojim zidom sta hoce. Nek drzava ili udruzenje dramskih umetnika daju fasadu pa ce se naslikati mural.

    1. Lep predlog. Još samo da oživimo autora oštećenog murala. Velika sramota, šta drugo reći, a za prosutim mlekom ne vredi plakati.

  3. Koliko god da nam je svima žao, mural je kao privremen uradjen na privatnom vlasništvu. Imam utisak da mnogo ljudi i dalje ne razume šta to znači, odnosno još uvek ima iluziju kolektivističkog shvatanja prava na raspolaganje sopstvenom imovinom. Takva posveta nije ni trebala ni smela da bude uradjena na tom i takvom mestu, nego na lokaciji i objektu u javnom vlasništvu, tj. vlasništvu grada, republike. Ovako, sva ova galama niti služi nečemu korisnom niti kako pomaže. Bolje bi bilo da tražimo novu lokaciju i da posveta bude nanovo uradjena. Ako smo ga toliko voleli to valjda ne bi trebalo da bude problem. Svi koji ste „digli glas“ hajde da tražimo novu lokaciju umesto što trošimo vreme na galamu i pljuvanje.

  4. Moze se uraditi novi mural. I jos pet i deset sirom Srbije, ali ljudski zivot se ne moze vratiti. Primerenije je napisati clanak o autoru murala koji je preminuo mlad, dosta mladji nego Glogovac.

    1. U pravoj Srbiji srpska se umetnost poštuje i štiti. Privati vlasnik sa poštovanjem čuva primljen dar i uspomenu na velikog Nebojšu i muralistu. Ako za to nema mogućnosti obrati se za podršku zajednici od koje dobije pomoć. Slava umetnicima !!!

  5. Meni se Nebojšin lik na muralu ne dopada.
    Nebojšu sam obožavao i zato mislim da je zaslužio bolji mural ili spomenik!

  6. uništen je zato što je bio kritički nastrojen prema situaciji u ovoj raspaloj zemlji i znao je to da opiše fenomenalno. a pošto su se ti video snimci pojavili posle njegove smrti a esenesija ne trpi kritiku, otuda je tek sada morao da „plati“ cijenu.

Ostavite komentar


Kultura

Srđan Vučinić

Srđan Vučinić, pisac, umetnički direktor FAF-a, povodom nagrade “Biljana Jovanović” za Danas: Kao da predano gradimo hram rastrojstva

Stalo mi je da pomenem da je razgovor sa Srđanom Vučinićem trebalo da se desi onda kada sam pročitala njegovu knjigu priča "Srećni dani" (objavljenu u izdanju Književne radionice Rašić), vruću, tek izašlu iz štampe budući da sam tada imala autentično svoj doživljaj pročitanog, neremećen stavovima uvaženih književnih stručnjaka.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.