„Unapred znam da je ovo dobra predstava. Ne samo zbog ekipe i glumaca, nego zbog toga što niko ko se poduhvati Glembajevih na početku 21 veka, to ne radi slučajno“, rekao je književnik Dragan Velikić pred sinoćnu premijeru „Gospode Glembajevih“ u Ateljeu 212, a nakon što se po njenom završetku, delimično, utišao gromki aplauz, potvrdio nam da je u potpunosti bio u pravu. „Duboka predstava, a ne spektakl“, bili su komentari takozvane obične publike zastupljene u manjini jer su zvanice bile pre svega iz umetničkog sveta i to sa čitavog prostora bivše Jugoslavije.

Režija Jagoša Markovića, glumačka ekipa u sastavu Boris Kavaca, Nikola Ristanovski, Anica Dobra, Branislav Trifunović, Đuza Stoiljković, Jelena Đokić, Svetozar Cvetković, te scenograf Miodrag Tabački i kostimograf Zora Mojsilović, uspeli su da otelotvore „glembajevštinu“ nakon 40 godina tišine, pri tom dokazujući da nekst Jugoslavija postoji.

„Faktički se kazališna Hrvatska preselila u Atelje 212. Je li on dovoljno velik za to? Što vi mislite? Hajde, procenimo da jeste. Večeras vjerojatno“, kazao je Slobodan Šnajder, čuveni krležijanac, dodajući da su slike fantastičnih glumaca na fasadi Ateljea već „stanovito jamstvo da će Glembajevi biti snažan doživljaj“. „Koliko će to imati veze sa Krležom, to ćemo videti, ali to možda i nije najbitnije“, dodao je on.

Šnajder je repertoarsku ideju N(EX)T Jugoslavije, ocenio vrlo pozitivno, rekavši da „kad bi se njega slušalo u bilo kojem teatru u Hrvatskoj, on bi to isto učinio. „Ali ne slušaju me“, požalio se.

Veliku pažnju fotoreportera privukao je i glumac Žarko Radić, legendarni Jastreb iz „Kapelskih kresova“, sada na poziciji upravnika Riječkog kazališta. On je ocenio glumačku podelu kao svetsku, dodavši da se „od Jagoša ne može očekivati ništa, odnosno, može se očekivati čudo“. „Nadam se velikom užitku večeras“, istakao je.

Vojin Dimitrijević, koji je gledao „Glembajeve“ još sa Rašom Plaovićem, došao je na predstavu sa visoko postavljenim standardima i izjavio da je srećan što počinju da se cene prave vrednosti bez obzira na to odakle su.

– „Gospoda Glembajevi“ su jedan od mojih najomiljenijih komada domaće literature, a i za prijemni sam ih spremala, tako da ceo tekst znam napamet“, rekla je rediteljka Ivana Vujić ocenivši da je dobro da se u Beogradu pojavi jedan od Krležinih tekstova budući da je on izvanredan autor ne samo zbog „Glembajevih“ nego i zbog čitavog opusa. „U Atelje ulazi publika iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, cirkulišu poznati dramski pisci, glumci, ali i oni budući. To je, moram da kažem zdravo regionalno kretanje“, primetila je Vujićeva.

Publicista iz Zagreba Slavko Goldštajn, kao i ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, kao i Makedonije Ljubiša Georgijevski inače reditelj, takođe su uz Dušana Kovačevića, Gorana Markovića, Dejana Mijača, Jovana Ćirilova i drugih odgledali „Glembajeve“. U publici su viđeni Ružica Đinđić, Gorica Mojović, ali i ministar kulture Nebojša Bradić, te njegov kolega na čelu resora za državnu upravu Milan Marković, ali i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari