"Vikend sa ćaletom" najgledaniji domaći film u 2020. godini 1Scena iz filma "Vikend sa ćaletom" Foto: MCF/promo

Najgledaniji domaći film u 2020. godini bio je „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića. Ovaj naslov, čija je premijera bila krajem oktobra, pogledalo je više od 50.000 gledalaca u Srbiji do sada.

U nimalo zgodnim okolnostima za bioskopsku distribuciju izazvanim epidemijom korona virusa, melodrama o odnosu oca i sina postala je pravi repertoarski hit, što predstavlja ogroman uspeh.

Imajući u vidu i smanjen broj projekcija i skraćeno radno vreme bioskopa, moglo bi se reći da bi gledanost bila daleko veća, u drugačijim uslovima. Ipak, ovo nije konačna cifra prodatih ulaznica za ovaj naslov u kome glavne uloge igraju Nenad Jezdić i Branko Vidaković, koji je i dalje na repertoarima domaćih sala.

Kad je reč o bioskopima, godina za nama može se podeliti na dva dela – prvi koji obuhvata period pre uvođenja vanrednog stanja, kada su stvari još uvek funkcionisale po dobro poznatom principu, te period od septembra kada su sale ponovo otvorene u sasvim novim okolnostima.

Između ta dva vremenska okvira, prikazivači filmova nisu radili gotovo celih šest meseci.

Negde u tom procepu našao se „Otac“ Srdana Golubovića. Od domaće premijere kojom je krajem februara otvoren 48. FEST-u, do uvođenja vanrednog stanja sredinom marta, kada je distribucija prekinuta, ovu dramu o ocu kome zbog siromaštva oduzimaju decu, pogledalo je oko 15.000 gledalaca.

Budući da je reč o periodu od tek nekoliko nedelja, može se reći da je ovo ozbiljan uspeh. „Otac“ je, inače, svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu gde je i nagrađen Nagradom ekumenskog žirija i Nagradom publike u selekciji Panorama, dok je glavni glumac Goran Bogdan bio nominovan za priznanje Evropske filmske akademije za najbolju mušku ulogu.

Film je od polovine decembra dostupan na platformi mojoff.net.

"Vikend sa ćaletom" najgledaniji domaći film u 2020. godini 2
Foto: Maja Medić

Treba pomenuti i da je u prvim mesecima 2020. na repertoarima bilo nekoliko domaćih naslova, koji su ostvarili značajnu gledanost.

Filmovi „Ajvar“ Ane Marie Rosi i „4 ruže“ Vasilija Nikitovića, koji su svoj bioskopski život započeli u 2019, zabeležili su po više od 50.000 gledalaca od početka svog prikazivanja.

U 2020. film o bračnoj krizi dvoje srpskih imigranata koji grade uspešne karijere u Švedskoj – „Ajvar“, pogledalo je gotovo 18.000 gledalaca, dok je krimi dramu „4 ruže“ sa Draganom Jovanovićem u glavnoj ulozi, u bioskopima videlo 13.000 ljudi.

S druge strane, od jeseni tek je jedan naslov imao redovnu bioskopsku distribuciju uz „Vikend sa ćaletom“. U pitanju je „Ime naroda“ Darka Bajića, koji je premijerno prikazan na Festivalu evropskog filma Palić.

Nastao po scenariju Milovana Vitezovića, ovaj naslov prati život i rad advokata Svetozara Miletića i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. „Ime naroda“, u kome glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, pogledalo je nekoliko hiljada gledalaca.

Na domaćim festivalima ili projekcijama u odabranim bioskopima prikazivano je još nekoliko srpskih naslova poput neobične komedije „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Asimetrija“ Maše Nešković ili dokumentarca „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića.

Svoje domeće premijere ove godine trebalo je da ima još nekoliko filmova, poput trilera „Jedini izlaz“ Darka Nikolića i domaćeg kandidata za Oskara „Dare iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, ali su one otkazane zbog epidemijskih okolnosti.

Distribucija ovih naslova pomerena je za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari