Antonio Banderas: Kanski pobednik 1Foto: FoNet/AP

Na taj način nastavljena je uspešna saradnja dvojice sunarodnika, budući da su upravo Almodovarova ostvarenja poput „Veži me“, „Žene na ivici nervnog sloma“, „Matador“, poslužili kao najdragocenija „ulaznica“ Banderasu u svet „sedme umetnosti“.

Antonio Banderas je u protekle tri decenije postao poznat širom sveta i pojavio se u brojnim filmovima različitih žanrova. Na listi njegovih uloga nalazi se osvetnik Zoro, revolucionar Če Gevara iz „Evite“, diplomata Ahmed ibn Fadlen iz „Trinaestog ratnika“, „raspevani“ revolveraš iz „Desperada“, tragični muzičar Nestor Kastiljo iz „Kraljeva mamba“. U serijalu „Geniji“ dočarao je lik slavljenog i osporavanog slikara Pabla Pikasa, a glumio je i filmovima kao što su „Filadelfija“, „Intervju sa vampirom“, „Frida“, „Bilo jednom u Meksiku“, „Atentatori“, „Kuća čudnih duša“, „Četiri sobe“, „Prvi greh“… Često je sarađivao sa „latino“ divama Selmom Hajek i Penelom Kruz. Pozajmljivao je glasove crtanim junacima, uključujući „Mačka u čizmama“ u serijalu „Šrek“. Ima svoju „zvezdicu“ na Bulevaru slavnih u Holivudu. Pored glume, ispoljio je talenat za biznis. Značajne prihode donela mu je linija parfema koje je lansirao, a ponekad se bavi i produkcijom i režijom.

Rođen je 10. avgusta 1960. u Malagi. Kao dečak je želeo da postane fudbaler, ali je sa 14 godina slomio nogu i rešio da se posveti glumi. Kao devetnaestogodišnjak se seli u Madrid i postaje glumac Španskog nacionalnog pozorišta. Sa „dasaka koje život znače“ uplovio je u svet filma. Dva puta se ženio – u prvom braku sa Anom Lesom proveo je u braku devet godina – od 1987. do 1996, a sa holivudskom glumicom Melani Grifit bio je oženjen od 1996. do 2017. Melani i Antonio imaju kćerku Stelu, koja je krenula roditeljskim stopama – zajedno sa majkom pojavila se u filmu „Ludilo u Alabami“, koji je režirao Banderas. U višegodišnjoj je vezi sa bankarkom Nikol Kimpel, koja ga je pratila i u Kanu. Prestao je da puši kada je doživeo srčani udar. Dobio je počasni doktorat Univerziteta u Malagi.