Bojan Križaj: Bankrot 1Foto: Youtube

Bojan Križaj, najbolji skijaš nekadašnje Jugoslavije iz Slovenije, nagomilao je dug od čak 1,7 miliona evra, te je nakon bankrota i sudske odluke primoran da proda luksuznu kuću u gradu Tržiču.

Križaj je kuću od 711 kvadrata sa bazenom i terenskim terenom do sada davao u najam za 9.500 evra mesečno, a početna cena za ovo luksuzno zdanje je milion evra.

Bivši jugoslovenski reprezentativac u alpskom skijanju koji je osamdesetih godina prošlog veka svojoj tadašnjoj zemlji doneo čak osam pobeda u Svetskom kupu, očito se nije tako dobro pokazao u privatnom biznisu kojem se okrenuo nakon skijaške karijere.

Između ostalog, radio je kao savetnik za skijaške proizvode „Elan“, bio je distributer austrijskog piva, a oprobao se i u stočarstvu nadomak Kopra, kao i u turizmu.

Specijalista za slalom i veleslalom je svoju prvu pobedu u Svetskom kupu ostvario u januaru 1980. u švajcarskom Vengenu.

Tada je ušao u istoriju kao prvi jugoslovenski skijaš koji je osvojio prvo mesto na Svetskom kupu.

Prve poene u Svetskom kupu je osvojio četiri godine ranije, a da je dečak koji obećava pokazao je već u decembru naredne 1977. kada je u slalomskoj trci u Madoni di Kampiljo osvojio treće mesto da bi već 1978. u Kranjskoj Gori isti rezultat ostvario u trci veleslaloma.

Srebrnu medalju je osvojio 1982. na Svetskom prvenstvu u Šlamdingu. U sezoni 1986/87. osvojio je Mali kristalni globus u slalomu i to mu je bila najuspešnija sezona u Svetskom kupu.

Naredne godine je završio skijašku karijeru.

U finalnoj trci Svetskog kupa u Salbah-Hinterglemu 1988. je pred ciljem skinuo vezove i prešao ga pešice.

Za dvanaest godina karijere mu, međutim, nije pošlo za rukom da osvoji olimpijsku medalju.

Na Olimpijskim igrama je učestvovao dva puta, a od bronzane medalje ga je 1980. u Lejk Plesidu odvojilo samo dve stotinke za koliko je ispred njega bio trećeplasirani.

Bojan Križaj je rođen 3. januara 1957. u Kranju.

Potiče iz skijaške porodice, budući da su se njegov otac i stric aktivno bavili skijanjem.

Na skije je stao sa samo tri godine. Ozbiljne treninge je započeo u skijaškoj školi u Tržiču i vrlo brzo je bio prepoznat kao vrhunski talenat.

Idol mu je bio francuski skijaš Žan-Klod Kili, trostruki pobednik Zimskih olimpijskih igara u Grenoblu 1968. Križaj pored skijanja voli i golf. Ima četvoro dece.

Njegov sin Andrej bio je slovenački reprezentativac u alpskom skijanju, ali je nakon ozbiljne povrede kolena prestao da se takmiči.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bojan Križaj: Bankrot”

  1. Žao mi je što ovo čujem. Bio je veliki na ski stazama i radovao sam se njegovim pobedama, ali nažalost, život i karijera van staze mu izgleda ne uspevaju tako dobro.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.