Dairo Usuga Otonijel: Pred vratima doživotne robije 1Foto: EPA-EFE/Colombian Presidency / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Jedan od najozloglašenijih kolumbijskih narko-bosova Dairo Antonio Usuga poznat kao Otonijel izjasnio se da nije kriv po optužbama za trgovinu kokainom na sudu u NJujorku nakon što su ga kolumbijske vlasti pre neki dan izručile Sjedinjenim Državama.

Sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 2. jun.

Sjedinjene Američke Države terete Usugu i njegov Golf klan da su ilegalno uneli najmanje 73 tone kokaina u zemlju između 2003. i 2012. On je bio „jedan od najopasnijih i najtraženijih narko-kingova na svetu“, rekao je novinarima u četvrtak Breon Pis, američki tužilac istočnog okruga NJujorka opisujući Usugu kao „vrhovnog vođu“ Golf klana.

„On je odgovoran za šverc ogromnih količina kokaina, merenih u tonama. Zaradio je ogromne svote novca koje se mere milijardama, a ne milionima“, rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Sredinom ove nedelje konvoj od pet blindiranih policijskih vozila ga je prevezao iz zatvora u prestonici Bogoti na vojni aerodrom, gde je predat zvaničnicima američke Uprave za borbu protiv droga.

U narandžastoj zatvorskoj odeći sa lisicama na rukama pojavio se u saveznom sudu u Bruklinu.

Usuga je optužen za zločinački poduhvat i međunarodnu proizvodnju i distribuciju kokaina. Preti mu doživotna robija ako bude osuđen.

Potraga za Usugom trajala je deset godina pre nego je uhapšen prošlog oktobra na severozapadu Kolumbije nakon masovne vojne operacije.

Ovaj 50-godišnjak je bio vođa najveće kolumbijske bande za krijumčarenje narkotika – Golf klan (nastao iz krajnje desničarskog paravojnog pokreta poznatog kao Ujedinjene snage samoodbrane Kolumbije koji je postao hibridna organizovana kriminalna paravojna grupa).

Ova grupa je jedan od najvećih distributera kokaina na svetu, odgovorna za nemilosrdne akte nasilja nad nedužnim civilima i organima za sprovođenje zakona.

Usugino hapšenje prošle godine bio je jedan od najvećih udaraca kolumbijskom švercu droge od ubistva Pabla Eskobara 1993, kako su to opisivale kolumbijske vlasti. On je uhvaćen u blizini granice sa Panamom nakon vojne operacije u kojoj je učestvovalo 500 vojnika uz podršku 22 helikoptera.

Usuga je 2009. optužen u Sjedinjenim Državama, koje su nudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja. Kolumbija je nudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o Otonijelu.

Prema podacima kolumbijskih vlasti, Otonijel je godišnje krijumčario 180 do 200 tona kokaina sa svojim klanom. Vlasti navode da je odgovoran za smrt stotina pripadnika kolumbijskih snaga bezbednosti.

Kolumbijski list Semana pisao je da je Otonijel povezan sa balkanskim trgovcima drogom. Kako bi formirao mrežu za ilegalnu trgovinu uspostavio je, pisalo je, veze u Panami, Meksiku, Dominikanskoj Republici i Belgiji. List tvrdi da dosije, u koji je imao uvid, sadrži izveštaj o pregovorima sa emisarima meksičkih kartela, kalabrijske i sicilijanske mafije u Italiji i organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.