Darija Ranković: Borbena Valjevka 1Foto: kolubarske.rs

Upad u prostorije redakcije portala Kolubarske.rs poslednji je u nizu napada na glavnu i odgovornu urednicu, i osnivača ovog medija, Dariju Ranković.

Više od tri godine ona je dežurna meta lokalnih moćnika, kojima se ne dopada što se Darija profesionalno bavi svojim poslom – objektivno, nepristrasno i nezavisno, pa otkriva korupciju i malverzacije lokalnih vlasti i njihovih poslušnika.

Ona je redovna meta valjevskih medija, među kojima je i portal Kolubarski info, kao pandan Kolubarskim. Samo u jednom od tekstova na temu „Darija Ranković“ vidi se objektivnost i nepristrasnost lokalnog glasila.

Tako je Darija „dežurna valjevska mrziteljka“, „neupućena persona sa željom da sebe predstavi kao zrelu novinarku“, pa se konstatuje da je „neupućenoj samoprozvanoj novinarki očigledno zafalilo kapaciteta u moždanim ćelijama da razume…“ i zaključuje da je „najveći broj Valjevaca odavno shvatio da su Darijini tekstovi gotovo uvek inspirisani ličnim animozitetom i mržnjom“.

Dakle, samo pogled na jedan tekst ilustruje ono sa čime se novinarka godinama bori, u maloj sredini gde se svi znaju.

Takvih tekstova je bilo pregršt, a pre obijanja prostorija Kolubarskih, kulminacija uvreda i napada bila je pornografska foto-montaža sa Darijinim likom.

„Neću odustati pa makar me i fizički napali“, izjavila je ova hrabra novinarka koja ne odustaje, a ni napadi na nju ne prestaju. Policija i tužilaštvo ćute, tj. smatraju da nema osnova da bilo koga gone i da ona može, ako hoće, da podnese privatnu tužbu.

Darija Ranković je rođena 1961.

Apsolvent je ekonomije a novinarstvom je počela da se bavi u radio Valjevu (1989-94), potom u radio Patka (od 2005. glavna i odgovorna urednica).

Dobitnica je priznanja „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara za 2013. U maju 2014. osnovala je Kolubarske.rs – Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga, koje su za kratko vreme postale značajan i popularan medij.

Rado citira Lazu Kostića: „Onaj ko je i sam rob, nikada neće osloboditi drugog!“. Voli ruske klasike, francuske filmove, italijanske cipele i domaću muziku. U Valjevu je najviše nervira bahatost, primitivizam, prostakluk, sve manje duha i radosti, a sve više tuge i očaja. „I, naravno, bezidejnost vlasti“. Udata je, nema dece.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Darija Ranković: Borbena Valjevka”

  1. Teška žena, do zla boga. Od samog početka njenog Valjevanja je beskompromisna i do danas nesavladiva. Gura svoje, do daske posvećena istini po cenu najodurnijih laži o njoj od strane svake, ali ove vlasti iz devedesetih i danas, naročito. No, vremena su baš teška, jer ih jezivim prave i gradske i vlasti na višim pozicijama, naravno, uz poluge sistema koje su poodavno već i slepom vidljive a u apsolutnoj upošljenosti u privatnoj firmi sns – predsednika ove jadare od zemlje Srbije. Ona se, dakle, ne nadmeće sa njima, već sa lopovlucima i neistinama kao njihovim glavnim proizvodima i sve opasnijim za živote svih građana kao i novinara ma gde bili. Unazad, godinama, od gradskih čelnika Valjeva trpi najneprimerenije verbalne napade, nisu je ućutkali, sada prelaze sa reči na dela. Provala u redakciju Kolubarskih jeste opomena da dolaze požar i moguće ubistvo, ali ta opomena nije upućena samo njoj već svima nama, da, ili sve otvoreniji teror diktature ove vlasti prihvatimo, ili mu se suprotstavimo na sve moguće načine. Jedan od njih je da Valjevska opozicija i Lokalni Front grada, što pre krenu sa protestima protiv ovog zla, jer, ukoliko to ne učine, građani će se s pravom upitati – zašto?

  2. Kamo lepe sreće da su svi novinari u Srbiji kao Darija. Ponosim se svojom sugradjankom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.