Filip Karađorđević: Princ uz svoj narod 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Princ Filip Karađorđević na svom Tviter nalogu podelio je spot Organizacije „Kreni – promeni“, koja se protivi eksploataciji litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji, tačnije u dolini Jadra, čime je izazvao ogroman broj pohvala i pozitivnih komentara na društvenim mrežama, građana koji se protive da kompanija sa takvom reputacijom eksploatiše pomenutu rudu na našim prostorima.

On je video podelio uz kratak komentar na srpskom i engleskom jeziku „Srbija nije na prodaju“.

Samo par dana ranije princ Filip sa svojom suprugom Danicom podržao je inicijativu da se jedna od centralnih beogradskih ulica, Krunska, utvrdi kao prostorno kulturno-istorijska celina, kako bi se ista zaštitila od takozvanog „investitorskog urbanizma“.

– Nadam se da će Vlada Srbije uskoro i zvanično doneti odluku o utvrđivanju Krunske ulice za prostorno kulturno-istorijsku celinu. Pre nego se dogodi da ponovo neki bahati investitor sruši još neko zdanje koje je deo bogate kulturno-istorijske baštine našeg glavnog grada – poručio je princ Filip na Tviteru, koji se pojavio i na protestu zbog rušenja predratne gradske vile u ulici Internacionalnih brigada.

Ostala je upamćena i poruka princa iz dinastije Karađorđević upućena tada novoizabranom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao odgovor na tvit čelnika SAD-a „Amerika se vratila“, krajem novembra 2020. godine.

– Nadam se da ćete se srediti i da ćete poštovati suverenitete drugih zemalja. Na primer, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Neki vaši postupci u prošlosti stvorili su mnoge probleme mojoj zemlji. Nadam se da nećete ponoviti takve greške – napisao je tada princ Filip.

Pored fotografija svakodnevnih aktivnosti, Karađorđević je znao i da uđe u šaljivu konverzaciju sa administratorima popularnih stranica sa društvenih mreža, čime je umnogome zadobio mlađu publiku.

Prema podacima sa sajta srpske kraljevske porodice, princ Filip rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982.

On je brat blizanac princa Aleksandra, i drugi u redu nasleđa prestola. Sin je prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance.

Princ Filip je unuk kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu grčki kralj Konstantin, španska kraljica Sofija i vojvotkinja od Kalabrije.

Maturirao je na Kraljevskoj Školi u Kanterberiju u Engleskoj, gde je postigao odlične rezultate. Diplomirao je na Londonskom Univerzitetu (UCL), na odseku za društvene nauke i posle toga je radio za Landsbank u londonskom Sitiju.

Princ Filip i princeza Danica venčali su se 2017. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu. Venčanje je služio njegova svetost Patrijarh srpski Irinej. Krajem februara naredne godine dobili su sina Stefana.