Franciska Gifi: Prva žena na čelu Berlina 1Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Franciska Gifi je na putu da postane gradonačelnica Berlina nakon što je njena Socijaldemokratska partija (SPD) na izborima u nedelju sa 21 odsto glasova tesno pobedila Zelene koji su dobili podršku od oko 19 odsto.

Ona će tako postati prva žena koja će biti na čelu grada od njegovog ponovnog ujedinjenja. U periodu posle Drugog svetskog rata Berlinom je upravljala Luiz Šreder, a od 1949. do 1951. je bila gradonačelnica Zapadnog Berlina.

Gifi, koja će na funkciji gradonačelnika naslediti Mihaela Milera pošto je on odlučio da se ne kandiduje za reizbor, kao svoje prioritete je navela ekonomiju, obrazovanje i održivi razvoj. Takođe će morati da se pozabavi i rezultatima referenduma na kojem je 56,4 odsto građana Berlina glasalo za eksproprijaciju 240.000 stanova u vlasništvu velikih stambenih korporacija da bi se stalo na put ogromnim stanarskim rentama. Glasanje nije pravno obavezujuće za političare jer se nije glasalo o određenom nacrtu zakona, ali je Gifi rekla da će poštovati rezultate referenduma i raditi na izradi nacrta.

Gifi se SPD-u pridružila 2007, a pre kandidature za gradonačelnika od 2018. je bila ministarka za porodična pitanja. Međutim, u maju je podnela ostavku kao što je i obećala da će da uradi ukoliko Slobodni univerzitet u Berlinu potvrdi navode da je plagirala doktorsku disertaciju i poništi joj doktorat. Uprava Univerziteta je saopštila da je Gifi kriva za „bar delimično namernu prevaru“, pošto je „nepropisno navodila izvore ili ih nije navodila uopšte“.

Gifi je 2020. kao ministarka predstavila prvu strategiju za ravnopravnost polova, koja je uključivala mere da se većem broju žena dodele uloge rukovodilaca i da se smanje razlike u platama zasnovane na polnoj pripadnosti. Od 2015. do 2018. je bila predsednica Nojkelna, administrativnog okruga Berlina. Pre toga je bila komesar za evropska pitanja u administraciji Nojkelna i gradski sekretar za obrazovanje, prosvetu, kulturu i sport. Takođe je radila u Predstavništvu Berlina u EU u Briselu i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

Franciska Gifi je rođena 1978. u Frankfurtu. Studirala je engleski i francuski na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, ali je studije prekinula iz zdravstvenih razloga. Kasnije je upisala administrativno pravo na Univerzitetu primenjenih nauka za državnu administraciju u Berlinu. Od 2003. do 2005. je studirala evropski administrativni menadžment. U braku sa veterinarom Karstenom Gifijem ima jedno dete.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.