Goran Bogdan

Ovo poslednje je poručio kroz smeh, priznavši da mu godi uloga predsednika jer je ovde „domaći“, da će biti otvoren prilikom žiriranja pošto je, kako je kazao, teška filozofija šta je dobar film uopšte. Dodao je da ne zna kako to može biti srpski ili hrvatski film, jer prema njegovom mišljenju, filmovi su ili dobri ili loši, a on će svoju funkciju iskoristiti „u traganju za dobrim“.

U Bogdanovu strogost i pravičnost, moglo bi se reći, ne bi trebalo sumnjati imajući u vidu njegove učinke u dosadašnjoj karijeri i izjave u medijima. Talentovan, vredan, izuzetno skroman i izbalansiran u stavovima Bogdan je zasad uspeo da se sačuva od „udaranja slave u glavu“ i da se ne upeca na titulu „seks simbola“. Koliko god puta da su ga mediji na ovu temu ispitivali na različite načine im je odgovarao isto, da mu to laska, ali da o sebi ne misli na taj način, da mu je to čak smešno, banalno, da mu je generalno „neprijatno da se o njemu priča jer samo radi posao za koji se školovao“. Ozbiljno pristupa svemu, za sopstvene neuspehe ne traži krivce jer je za uspeh, smatra, potreban pre svega rad.

– Ako ne uspiješ, znači da spavaš pet sati previše. Smanji. Ili spavaj svaki treći dan. Ako ni tad ne uspiješ, preispitaj se. Možda onda nisi dovoljno dobar – rekao je jednom. Bogdan je crna ovca u porodici po izboru profesije. Otac mu je univerzitetski profesor na „Mašinstvu“, majka profesorka matematike, tri rođena brata i dve sestre se takođe bave tehničkim i prirodnim zanimanjima. On je, međutim, izabrao glumu, ali pošto je u Zagrebu prvo diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu i uporedo završio tri godine na Saobraćajnom fakultetu.

Uveren da će najpošteniji biti u glumi, odlučio je da upiše Akademiju filmskih umetnosti gde je diplomirao 2012. godine. Film i pozorište je zavoleo još kao tinejdžer, igrajući u amaterskom pozorištu i radeći jedno vreme u videoteci. U Hrvatskoj je brzo postao najtraženiji i najpopularniji glumac, njegov talenat je prepoznao i Holivud i jedan je od privilegovića koji su igrali rame uz rame sa Juanom Mekregorom u seriji „Fargo“, ali ga ima i u drugim inostranim projektima. Naša publika ga je odmah zavolela kroz lik Mustafe Golubića iz serije „Senke nad Balkanom“ kao i zbog lepih reči o Beogradu, Festu, Sajmu knjiga, ljudima ovde i zrelim stavovima u vezi svega što ga se pita.

U nedavnom intervjuu banalnost podela, objasnio je, upitavši „Biti Srbin ili Hrvat, jel to jedina stvar koja nas određuje?“. Njegov opus broji više od 40 filmova, a najnoviji zadaci su mu bili u filmu „Otac“ Srdana Golubovića gde igra naslovnu ulogu, koja je prvobitno bila namenjena Nebojši Glogovcu. S tim u vezi, Bogdan uvek napominje da ne zamenjuje Glogovca jer je to nemoguće, već da je to za njega „ponizna čast“. Važni su mu iskrenost i sloboda i kaže da zna da je uloga pogrešna ili da je dobro ne radi, onog trenutka kad počne da laže.

Goran Bogdan je rođen 2. oktobra 1980. u Širokom Brijegu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Nerado priča o svojim afinitetima mimo posla, ali voli da čita, kuva i da slobodno vreme provodi na probama svog rok benda Luni Megumi.

Povezani tekstovi