Laura Poitras: Pod nadzorom američke vlade 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rediteljka, producentkinja i oskarovka Laura Poitras ovogodišnja je dobitnica najveće nagrade Filmskog festivala u Veneciji – Zlatnog lava za svoj dugometražni dokumentarni film Sva lepota i krivoproliće.

To je drugi put u istoriji ove manifestacije da se glavno priznanje dodeli za dokumentarni film i treći put zaredom da ga osvaja žena. Poitras je kao i likovi koje portetiše u svojim filmovima borkinja, aktivistkinja, uzbunjivačica. Najpoznatija je po dokumentarcu Citizenfour o Edvardu Snoudenu za koji je 2015. osvojila Oskara, kao i Moja zemlja, moja zemlja2007. nominovan za istu nagradu i u istoj kategoriji za najbolji dokumentarni film, a zbog čega je, između ostalog, dospela na listu onih koji su pod nadzorom Vlade SAD.

NJena ostvarenja često u fokus stavljaju ličnosti koje se bore za istinu i pravdu, a takav je i dokumentarac s kojim je sada trijumfovala u Veneciji. Film govori o Nan Goldin, jednoj od najvećih američkih umetnica i dokumentarista LGBT populacije i njenoj borbi protiv multimilijarderske farmaceutske porodice Sacklers, od čijeg je leka protiv bolova Okincontina bila zavisna.

„Ovo je za Nan. U ponedeljak je njen rođendan, pa ćemo joj ovo doneti“, rekla je Potrais primajući Lava.

Poitras, kako kažu stručnjaci, prosto ima sluha za glas neslaganja, za izrazito drugačije mišljenje o određenom pitanju. Pomogla je u pravljenju priča koje su razotkrivale ranije tajne aktivnosti američke obaveštajne službe, što joj je donelo Polk nagradu.

Kasnije je sarađivala sa istraživačem kompjuterske bezbednosti, aktivistom i novinarom DŽejkobom Apelbaumom, s kojim je imala romantičnu vezu nakon što je završena faza snimanja njenog projekta dokumentarca o Vikiliksu, koji je rezultirao igranim filmom Rizik.

Sarađivala je s piscima i urednicima u Špigelu oko masovnih nadzora, posebno onih u vezi sa aktivnostima NSA u Nemačkoj. Jedna je od prvih pristalica Fondacije za slobodu štampe.

Dobila je nagradu I. F. Kamena medalja za novinarsku nezavisnost Harvardove Niman fondacije.

Bila je jedna od osnivača i urednika onlajn novina The Intercept, ali je odatle otpuštena 2020, navodno zbog kontroverzi u vezi sa Realiti Vinner.

Poitras tvrdi da je snimanje ljudi zapravo stvar za koju živi, da se u tom procesu sa njima stvara neverovatna veza i da se dešava opipljiva ljudska drama. Rođena je 1964. u Bostonu, a danas živi u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.